Кои процедури запазват ръцете ни млади?

Не само козметиката е начин да се погрижим за ръцете си така, че да остава възрастта ни загадка – процедурите влизат в действие

Люба Вангелова
Люба Вангелова 24 април 2020

Зоната около шията и ръцете е най-издайническата за възрастта ни. Ето защо подмладяването на кожата там се превръща във все по-гореща тема. Най-малкото да публикуваме в социалните медии снимка с годежен пръстен или каквото и да е друго бижу, става малко трудно, ако ръцете ни са с неподдържана кожа. Затова процедурите за ръце са особено популярни днес.

Как старее кожата на ръцете?

С възрастта кожата на ръцете става все по-суха и по-тънка, което прави по-видими всички вени и сухожилия. Освен това тя губи еластичността и гладкостта си, които са характерни за младостта й. Промени се наблюдават и в пигментацията, може да се появи себорея или актинична кератоза. Всеки ден клетките на кожата на ръцете са изложени под въздействието на околната среда, затова именно там се появяват 90% от възрастовите изменения като бръчки, кафяви петна и загрубяване на повърхността.

Слънцезащита за ръцете

Най-добрата защита е атаката! С възрастта трябва да свикнете винаги да нанасяте хидратиращ слънцезащитен крем половин час преди излизане и отново след измиване. Не забравяйте и кожата около ноктите – тя също е метаболитно активна и податлива на изменения. Преди лягане също нанасяйте хидратиращ крем за ръце, който съдържа силикони, серамиди, пептиди и стабилизирани антиоксиданти, които подпомагат естествената регенерация, която се случва по време на сън и удължава ефекта от всички процедури.

 

ПОДМЛАДЯВАЩИ ПРОЦЕДУРИ ЗА РЪЦЕ

Има някои основни процедури за подмладяване на кожата, които всеки избира според предпочитанията си.

 

Алфа-хидрокси киселини (AHA)

Химичните ексфолианти като гликолова, лимонена, винена, млечна и ябълкова киселина отслабват връзките между роговите люспи и осигуряват по-лесно ексфолиране на роговия слой. По този начин допринасят за растежа на нови клетки и ускоряват обновяването на кожата. След пилинг тя е гладка, с равномерен тен, а петната по нея избледняват.

Обърнете внимание:

  • неправилното нанасяне може да предизвика чувствителност;
  • нанасянето на слънцезащитен крем е задължително.

 

Ретиноиди

За лечение на петна, ретиноидите се явяват най-доброто решение – намаляват пигментацията, като инхибират транскрипцията на тирозиназа, прекъсвайки синтеза на меланин.

Обърнете внимание: някои ретиноиди могат да причинят дразнене и излющване на кожата.

 

Лазер

Процедурите с лазер се използват в медицинските клиники за стимулиране производството на колаген, подобряване тонуса на кожата, намаляване на бръчките, белезите и щетите от фотостареенето. Нови поколения лазери използват лазерна лъчева фракционна аблация, която перфорира кожата, създавайки микроскопични зони на увреждане, без да засягат околните тъкани. В увредените зони се стимулира производството на колаген и еластин, метаболитните процеси се активират и започва реновирането на кожата. Оздравителният процес трае 1-2 дни.

Обърнете внимание:

  • най-важното е да изберете висококвалифициран професионалист, което елиминира риска от изгаряния и повишена пигемнтация;
  • след процедурата има период на възстановяване;
  • за поддържането на резултата е задължително да нанасяте слънцезащитна козметика всеки път, преди да излизате навън.

 

Интензивна пулсова светлина (IPL)

Апаратите IPL използват неаблативна дължина на вълната на филтрираната светлина. Поради превръщането на светлинната енергия в топлина, температурата на ниво дерма се повишава, което стимулира допълнителния синтез на колагенови влакна. Този ефект има кумулативен характер и нараства с всяка следващата процедура. Много добре помага при зачервяване и слънчево лентиго по кожата.

Обърнете внимание:

  • може да се прави само на светла кожа;
  • съществува риск от изгаряне на тънка кожа.

 

Филъри (за локално инжектиране)

Като част от процеса на стареене, кожата губи тонуса си. Филърите помагат за подобряване на контурите и възстановяване на еластичността на кожата на ръцете. Някои могат да прикрият и изпъкналите вени.

Обърнете внимание:

  • важно е да изберете добър специалист за тази процедура;
  • важно е да бъде извършена с подходящия за кожата ви и за състоянието на ръцете ви филър.

 

Хиалуронова киселина (биоревитализация)

Тази киселина е естествено вещество, което участва активно в процесите на хидратиране и възстановяване на кожата. Ефектът от инжекциите с хиалуронова киселина продължава между 6 и 8 месеца. Важно е масажирането на ръцете след инжектирането за правилно разпределение на филъра. След процедурата се поставя лед.

Обърнете внимание:

  • възможни са синини и отоци;
  • процедурата е болезнена и за кратко може да ограничи диапазона на движенията на пръстите;
  • за да се „наместят" правилно филърите, добре е две седмици след процедурата да не масажирате ръцете си.

Безусловно, съвременните и ефективни процедури могат да подобрят забележително състоянието на кожата на ръцете. Но резултатът може много бързо да бъде загубен, ако не полагате съответните грижи като периодичен пилинг, подхранване на кожата, използване на слънцезащитни продукти.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA