В какъв ред да нанасяте продуктите за грижа

Може би сте си мислели, че нанасяте продуктите за грижа върху лицето си погрешен ред? Повечето хора правят точно това и то още в първите 4 стъпки.

Люба Вангелова
Люба Вангелова 29 април 2020

Почистване, тонизиране, овлажняване, ексфолиране – това са само някои от етапите на ежедневната грижа, която с право може да обърка всеки. Какъв е правилният ред тогава? Това понякога се учи с годините, а понякога не се учи изобщо. Но тук ще ви разкажем именно с какво да започнете и как да продължите с поетапното нанасяне на козметичните продукти за грижа чак до техния финал. Понякога стъпките са  много, но не е задължително да прилагате всички – важното е да са в правилния ред.

 

ПОЧИСТВАЩО ОЛИО ИЛИ ДЕГРИМИРАЩ ЛОСИОН

Ако сте фен на тези продукти, трябва да използвате почистващото олио върху суха кожа. Ако не, използвайте предпочитан от вас почистващ продукт, за да премахнете грима или замърсяванията по лицето си.

 

ПОЧИСТВАНЕ

Използвайте почистващ продукт, който е съобразен с типа на вашата кожа. Някои предпочитат двойно почистване и след свалянето на грима измиват повторно кожата.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

ЕКСФОЛИРАНЕ

Прави се винаги на почистено лице. Важното е да се съсредоточите върху областите, които имат най-голяма нужда – например мазната Т-зона или бузите.

 

МАСКА ЗА ЛИЦЕ

Тук идва нейният ред – след ексфолирането кожата е най-възприемчива към специалните дози грижа, които й подарява маската.

 

ТОНИК

Всички казват, че тази стъпка може да пропуснем, но ще се изненадате колко „обича" кожата ви да бъде тонизирана с тоник. Правете го след цялостното почистване.

 

ЛЕЧЕНИЕ НА ЛОКАЛНИ НЕСЪВЪРШЕНСТВА

Терапевтичните козметични продукти винаги се нанасят на чиста кожа, преди хидратиращия крем. Това осигурява по-голям шанс за проникване на продукта в кожата. Ако имате възможност, изчакайте 5 минути след нанасянето му, след което продължете с рутинната си грижа.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

СЕРУМ

Същото се отнася и за серумите. Те вършат магията си, ако наистина „потънат" в чистата кожа. За да успеят, нанесете ги върху „гола" кожа и изчакайте няколко минути, преди да нанесете хидратиращия крем.

 

ОКОЛООЧЕН КРЕМ

Излишно е да казваме, че същото важи и за околоочния крем – нанасяйте го само върху чиста кожа и преди хидратанта. И започнете (ако все още не го правите) да нанасяте околоочен крем два пъти на ден, т.е. не само през нощта, но и сутрин. И, ако сте на 20, започвайте!

СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ

Малко е объркващо тук и зависи дали използвате защита от слънцето с химични или физични филтри. Първият вид са онези, за които казват, че трябва да ги нанасяме 20 минути, преди да излезем. Трябва да ги нанасяте преди овлажняващия крем, защото ефектът им е само върху чиста кожа. Физическите филтри в слънцезащитните продукти отразяват ултравиолетовите лъчи от кожата и тях трябва да нанасяте върху хидратиращия крем, но преди фон дьо тена.

 

ХИДРАТИРАЩ КРЕМ

Когато завършите всички описани по-горе стъпки, щедро нанесете хидратиращ крем и не забравяйте шията и деколтето.

 

ФОН ДЬО ТЕН

Ако сутрешната ви рутина включва всички тези стъпки, значи е дошъл моментът за началото на грима.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA