Възможно е да ексфолирате по съвсем грешен начин

Вниманието при грижата за кожата е сигурният начин да постигнете добри резултати.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 04 януари 2022

Премахването на мъртви кожни клетки е сигурен начин да гарантирате, че порите ви няма да изглеждат като кратер на вулкан, а кожата ви - като смачкан стар вестник. Може употребата на думи да ви се струва прекалено остра, но истината е, че за да запазим кожата си здрава и блестяща, просто трябва да се грижим за нея.

Една от първите стъпки е ексфолирането. Наясно сте с метода. Или може би не съвсем... 

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ДЪЖДОВНОТО ВРЕМЕ

57

ЗА КАКВО СТАВА ДУМА НАИСТИНА?

Редовното ексфолиране премахва най-горните слоеве суха, мъртва кожа. Ако това не се случва редовно, регенерираните клетки ще се появяват под този слой, съответно полза от тях - няма. Отделянето на замърсяванията не само подобрява текстурата и фините линии, но увеличава способността на всички beauty продукти да проникнат на по-дълбоко ниво. 

ХИМИЯ ИЛИ ФИЗИКА?

Въпреки че вероятно сме били еднакво "добре" по двата предмета в училище, разлика има. Физическата ексфолиация се случва с всякакви четки, подръчни материали и ексфолианти у дома, а въпреки че химичният подход звучи по-агресивен, премахването на мъртвите клетки с киселина често е по-нежно от скраба. Има много различни видове, но е добре (разбирайте: задължително!) да се консултирате със специалист.

КАК ДА НАПРАВИМ ПРАВИЛНИЯ ИЗБОР?

Алфа хидрокси киселините са чудесни за суха кожа, бета хидрокси киселините са подходящи за мазна такава, а кожата, склонна към акне, има нужда от поне няколко предварителни прегледа.

57

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МНОГО СВЕЖИ С МАЛКО ГРИМ, МИСИЯТА Е АБСОЛЮТНО ВЪЗМОЖНА

ЛЯТО ИЛИ ЗИМА?

В интерес на кожата ви е да подменяте продуктите си спрямо сезона, тъй като храненето, движението, въздуха и всички други променливи фактори оказват влияние върху нея. Да, излагането на слънце влиза в това число.

ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО-МАЛКО?

Не прекалявайте с употребата на продукти с киселини, не ексфолирайте повече от два до три пъти седмично. Не забравяйте продуктите със SPF фактор и хидратиращият крем. Знаете отлично, че прекаляването не води до нищо добро.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA