Защо всички дерматолози обичат глицерин?

Тази хидратираща съставка не е модерна, но е най-ефективната.

Ако кожата ви се нуждае от повече хидратация най-вероятно ще посегнете към хиалуроновата киселина, керамидите или дори скваланa. 

Истината е, че глицеринът е изпитана във времето съставка, която служи като гръбнак на хиляди хидратиращи продукти. С годините той остана на заден план пред другите хидратиращи съставки, но всъщност заслужава централно място.

Ето защо трябва да го включите в рутинната си грижа за кожата:

ЦЖБН

КАКВО Е ГЛИЦЕРИН?

Глицеринът е хидратираща съставка в продуктите за грижа за кожата на водна основа, включително серуми, лосиони, кремове, почистващи продукти и дори някои гримове. 

Прозрачната, гъста течност се произвежда синтетично или произхожда от растения или мазнини, които се отделят по време на производството на сапун. Глицеринът е овлажнител, който позволява на кожата да задържа вода и е често наричан „герой на хидратацията". 

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА БАЛАНСИРАНЕТО НА МАЗНАТА ВИ КОЖА

Както всеки добър овлажнител, глицеринът също помага за поддържане на бариерната функция на кожата и помага за увеличване на протеините, които контролират хидратацията в горните слоеве на кожата.

Колкото по-добре е хидратирана кожата, толкова повече вода може да задържи и толкова по-подготвена е да се защити от агресори. Глицеринът предотвратява загубата на вода в кожата, което позволява на естествените мазнини на кожата да се подхранват и възстановяват периодично.

грижа за кожата

ПОЛЗИ ЗА КОЖАТА ОТ ГЛИЦЕРИНА

Основното му предимство очевидно е да хидратира добре като прави кожата гладка и плътна. Но това не е всичко.

Звездната съставка е и щадяща и напълно некомедогенна, заради което е безопасен за всички типове кожа, включително за тези склонни към акне, розацея и екзема. 

Въпреки това, тези, които имат акнеична кожа, трябва да използват глицерин пестеливо, тъй като по-голямото количество продукт може да я омазни.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: А ВИЕ ЗНАЕХТЕ ЛИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА НОСИТЕ ПРОДУКТИ СЪС SPF ВКЪЩИ?

Повечето продукти съдържат между 5 до 10 % глицерин. Концентрации под 50 % позволяват на глицерина да прояви омекотяващи свойства, които помагат за омекотяване на кожата. По-високите концентрации водят до лепкава текстура и се използват предимно в кремовете за ръце.

Придържайте се към качествени продукти, които съдържат глицерин още в началото на списъка със съставки.

Също така изследванията показват, че базираните на глицерин кремове помагат за по-бързото затваряне на рани. Антимикробните му свойства го правят и естествен консервант, така че тези, които предпочитат по-чисти съставки могат да изберат него.

Фотография: Pexels.com

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA