Дехидратирана ли е вашата кожа?

На кои компоненти да заложите, за да възвърнете здравия ѝ вид

Ася Иванова
Ася Иванова 19 април 2023

Често бъркаме понятието дехидратирана кожа като още един начин да кажем, че кожата е суха, но това съвсем не е така. Дехидратацията може да се случи на абсолютно всеки тип кожа и да е причина за съществената й промяна.

Каква обаче е разликата между двете понятия? Сухата кожа е тип кожа, за която са виновни нашите гени. Дехидратираната пък често е временно състояние и се дължи на външни фактори като използване на прекалено агресивни измиващи продукти, неправилно хранене, студ през зимата, горещини през лятото. 

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА БАЛАНСИРАНЕТО НА МАЗНАТА КОЖА

Сухата кожа по начало не може да произведе достатъчно естествено омазняване, за да се хидратира, което води до онова опъващо усещане по лицето и тялото. Не така стои въпросът с дехидратираната. Затова и често не забелязваме този козметичен проблем. Тя не изглежда суха, нито пък я усещаме по различен начин, тъй като тя все още продължава да произвежда омазняване.

кожа

Всъщност, често дехидратираната кожа започва да произвежда още повече себум, като в старанието си да компенсира моментната сухота започва да изглежда мазна. Това от своя страна може да доведе до появата на пъпки и запушени пори, а погрешното им третиране с продукти, контролиращи омазняването може да я дехидратира допълнително. И така влизате в един омагьосан кръг на постоянна смяна на продуктите, а резултатът никога не ви задоволява.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: А ВИЕ ЗНАЕХТЕ ЛИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА НОСИТЕ ПРОДУКТИ СЪС SPF ВКЪЩИ?

Може и да е трудно да определите с точност дали вашата кожа по природа е суха или за момента изпитва липса на вода, но нека изложим нещата така: ако имате суха кожа, почти със сигурност тя е била такава през целия ви живот. Ако тя е смесена, нормална или мазна, не е възможно изведнъж да е станала суха.

Сухата кожа изисква нежни почистващи средства и кремове с база от естествени масла. Дехидратираната кожа пък има нужда от леки продукти, които да заключват влагата в нея, но без да я омазняват допълнително. Можете да заложите на съставки като алое, глицерин, колагенът и, разбира се, хиалуронова киселина, която е спocoбнa дa зaдъpжи ĸoличecтвo вoдa 1000 пъти пo-гoлямo oт coбcтвeнaтa ѝ мaca. 

Разбира се, пиенето на много вода също помага. Промяна в диетата също може да е наложителна: ако не ядете достатъчно плодове и зеленчуци и прекалявате с алкохола и газираните напитки, това ще се отрази на вида на кожата ви.

Фотография: Profimedia
 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA