Какво пропускаме в грижата си за кожата?

Ако правите всичко по правилата, но все още не сте постигнали перфектното лице, това са причините:

Ася Иванова
Ася Иванова 04 октомври 2023

Фотография: Pexels.com

Правилната грижа през нощта е важна част от това да запазим кожата чиста, здрава и сияеща.

Да почистим грима, омазняването и мръсотията, която се е натрупала по кожата ще ѝ даде шанс да се възстанови пълноценно от влиянието на дневните агресори от околната среда.

10 прости съвета за вечерна грижа за кожата ще ви спестят време и ще ви помогнат да поддържате красива и здрава кожа.

ПОЧИСТВАЙТЕ ВСЯКА ВЕЧЕР

Въпреки че всички знаем колко важно е почистването на лицето, да си признаем, доста често ни се случва да сме уморени и да го пропуснем. През деня много често неволно докосваме лицето и по този начин го превръщаме в една от най-мръсните части на тялото. Важно е да измием лицето, за да спрем разпространението на бактерията, отговорна за акнето, и съответно петната, до които води акнето. Да, вечерната грижа за кожата изисква сериозна дисциплина, но пък си струва.

РАННА ВЕЧЕРНА РУТИНА

Понеже много жени пропускат миенето с оправданието, че са много уморени, придобийте навика да се миете по-рано, не точно преди лягане. Ако сте си вкъщи по това време, какво ще кажете да опитате около 20.00 часа?

ХИДРАТИРАЙТЕ

Някои жени избягват да използват нощен крем, за да "диша" кожата. Оказва се обаче, че липсата на нощен крем няма особени ползи за кожата. Когато кожата е "гола", естествената ѝ влага се изпарява, което предизвиква суха, сивкава и уморена кожа на сутринта. Особено през нощта е важно да използвате хидратантен крем, съобразен с типа кожа, за да може тя да абсорбира максимално активните съставки.

ПРАВИЛНИТЕ СЪСТАВКИ

През деня кожата се нуждае от съставки, които я защитават от агресорите на околната среда, като слънцезащитен фактор, например. Когато избирате крем за през нощта обаче, гледайте за регенериращи, възстановяващи, анти-възпалителни съставки. Гликолова киселина, ретинол, пептиди, червени водорасли - всички те влияят добре на производството на колаген. Ексфолиращите съставки като AHAs - алфа-хидрокси киселините (гликолова, млечна и плодови киселини) и BHAs - бета-хидрокси киселини, стимулират образуването на нови, здрави кожни клетки и същевременно премахват мъртвите.

грижа за кожата

СМЕНЯЙТЕ ЧЕСТО КАЛЪФКАТА

Защото бактериите и омазняването могат да се "върнат обратно", затова е важно да спите на чиста възглавница.

ВНИМАВАЙТЕ С КЪРПИЧКИТЕ ЗА ГРИМ

Обикновените кърпички за премахване на грим или тампончета може да навредят на кожата, но бебешките или гъбите за лице трябва да станат неизменна част от вечерния ритуал за махане на грима. Дори и кожата ви да не е чувствителна, защо да не я поглезите с фина грижа?

ВНИМАВАЙТЕ С ОЧИТЕ

Не нанасяйте крема много близо до миглите, защото те може да пренесат от него в очите. С всяко мигване ресниците ще захващат микроскопични
частици от продукта, които могат да попаднат в очите, а това може да
доведе до възпаление, а то от своя страна до подпухване.

СПЕТЕ НА ВИСОКО

Дръжте главата високо, като спите на две възглавници, за да намалите
подпухването под очите. Това помага за намаляване на течностите, които
се задържат под очите. За по-добро кръвообращение сутринта си направете масаж на лицето.

грижа за кожата

ИЗБЯГВАЙТЕ МАЗНИТЕ КРЕМОВЕ

Много хора пипат лицето си по време на сън, някои дори спят с ръце под
лицето. И в същото време имат навика преди лягане да нанасят тежък,
мазен крем за ръце. Той обаче може да попие в кожата на лицето и да
запуши порите. Ако искате да използвате по-силен крем за ръце,
препоръчително е да сложите памучни ръкавички, или избягвайте мазните
кремове.

СПЕТЕ! СПЕТЕ! СПЕТЕ!

Липсата на сън прави кожата бледа и уморена, защото нарушава кръвообращението. Важно е да се наспивате достатъчно. Липсата на сън се свързва и със стреса, който пък може да доведе до кожни проблеми като акне, екзема, псориазис.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA