Къде бъркаме в грижата за кожата?

...и нещата, които не знаехме за измивния продукт.

Ася Иванова
Ася Иванова 02 май 2024

Фотография: Pexels.com

Важна част от грижата за кожата на лицето е почистването, а ако го направите както трябва, ще допринесете за меката, гладка и сияйна кожа.

Да намерите подходящ продукт е от решаващо значение, но също толкова важно е и как си миете лицето. Какво е добре да знаете, за да поглезите кожата си?

Времето е от значение

Ако действате бързо и енергично, грешите. Забавете миенето и дайте възможност на продукта да задейства свойствата си в кожата и да се справи със себума, да изкара мръсотията от порите.

Работи най-добре, ако го нанасяте с чисти ръце

Не забравяйте да предпазите лицето от бактерии и мръсотия, като измиете ръцете преди да нанесете почистващ продукт. Уверете се обаче, че сте премахнали всякакви остатъци от сапун, за да не реагира чувствителната кожа на химикалите от сапуна за ръце.

Изборът на подходящ продукт се определя от типа кожа

Кожата се променя според сезоните, обикновено е по-мазна през лятото и по-суха през зимата, така че е добре да сменяте продукта през различните сезони. Когато избирате продукт, обмислете какво искате. Не се стресирайте излишно обаче, защото в крайна сметка това е продуктът, който остава само няколко минути на кожата ви, за разлика от нощния крем, където е особено важно да го изберете правилно.

Възможно е да прекалите

Наистина е изкушаващо да изжулите от лицето си всички несъвършенства, но това може да задълбочи акнето, ако сте склонни към такова. Вместо това изберете лек скраб и масажирайте нежно.

Не забравяйте шията

Истината е, че много малко жени го правят, но почистващият продукт трябва да се използва и по шията, гърдите и раменете.

почистване на лицето

Има ред при миенето на лицето

Използвайте пръстите си, за да измиете лицето с кръгообразни движения. Движете пръстите нежно и леко, за да не разраните кожата. С масажите стимулирате кръгообращението и подобрявате вида на кожата.

Изплакването е важно

Отмийте продукта, като напръскате лицето с хладка вода. Винаги изплаквайте лицето, а не търкайте с кърпа. Крем-базираните продукти вече не са така популярни, а дерматолозите не ги препоръчват, защото след премахването им с кърпичка остава ненужен слой, който действа като бариера срещу важните съставки в серумите и кремовете.

Почистете четките за грим

Знаем, че четките стават развъдник на бактерии. Добре би било да ги миете поне на две седмици с измиващия продукт, за да не пренасяте бактериите по лицето си. А той от своя страна е по-малко агресивен към четките с естествен косъм.

Измиващият продукт може да съдържа сол...

Солта(натриев хлорид) е често срещана съставка в шампоани, пяна за вана и измиващи продукти за лице(общо взето всичко, което прави пяна). Тези продукти са направени чрез комбиниране на конкретни повърхностно активни вещества(отговорни за пяната) и обикновено включват сол, за да се достигне определено ниво на вискозитет - плътност.

...и морска кал

Всъщност това е инфузорна пръст, известна и като мъртви водорасли. Използва се често в измиващи продукти и ексфолианти, зелена е и лепкава и може да я откриете на дъното на аквариума.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA