Плогвам, плогваш, плогваме

Как ще реагирате, ако ви кажем, че има начин едновременно да спортувате и да се грижите за природата?

През 2016 г. един шведски ентусиаст, запален по бягането за здраве, започва да събира боклуците по трасето на ежедневния си крос в Аре – планински град в Швеция и зимен курорт, чиято история е на повече от 1000 години и е бил населяван от викингите и народа саами. Името му е Ерик Ахлстрьом (Erik Ahlström). Постепенно инициативата на Ерик добива популярност сред любителите на този спорт и се разпространява по целия свят.

Плогване

По този начин тренировката започва да съчетава полезното за тялото с полезното за природата. И тази нова „мода” в джогинга получава наименованието плогване. Тичаш из парка, навеждаш се, клякаш и събираш отпадъците, които намираш по пътя си. И продължаваш да тичаш, да се навеждаш и да събираш. Накрая се оказваш с пълен плик боклуци в ръка, които изхвърляш в близкото кошче или в контейнерите за рециклиране. Как може това да не запали хиляди хора по света – и природолюбители, и джогинг маниаци?

Плогване

Така Мексико Сити поставя и първия световен рекорд в плогването – в един ден там плогват 4 000 души. А Ерик Ахлстрьом споделя: „Но мисля, че около 10 хиляди души го правят редовно в Индия. В Индия най-голямата тенденция при бягането е плогването."

Според Ерик плогването е полезно за цялото тяло. „Трябва да се навеждате и да клякате, а не само да тичате. Натоварва се цялото тяло,” добавя той. Неговите последователи и хората, с които тича заедно за здраве, стават все повече, а много от тях често се отклоняват от маршрута и събират боклуци не само по трасето, но и в храстите и затънтените места на парковете.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA