7 основателни причини да не се отказваме от кафето

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 08 септември 2019

Кафе срещу мигрена. Доскоро медицината вярваше, че кофеинът повишава кръвното налягане и по този начин причинява главоболие. Всъщност се оказа точно обратното: в умерени количества кафето омекотява пристъпите на мигрена, а понякога дори ги предотвратява. Вярно е, че си струва да разгледаме няколко нюанса. Първо, при главоболие кафето трябва да се пие, прудружено с алкална минерална вода. Второ, не забравяйте, че лечебният ефект ще дойде само след 1-1,5 часа, затова ви съветваме да бъдете търпеливи.

Пийте и отслабвайте. Кофеинът и флаваноидите, които се съдържат в натуралното кафе, са вашите основни съюзници в борбата с излишното тегло. Но имайте предвид, че трябва да пиете само чиста напитка (без добавяне на захар и мляко) и да спортувате редовно. Така например една чаша кафе, изпита час преди тренировка, ще помогне на тялото ви да изразходва мазнините специално за генериране на енергия и по този начин да започне процеса на отслабване. Вярно е, че този трик може да се използва само от хора със здрава сърдечно-съдова система и стомашно-чревен тракт. Останалите първо трябва да се консултират с лекар.

Кафе срещу преяждане. Друга причина да не се отказвате от чашата ободряваща напитка: кафето е в състояние да потисне чувството на глад и следователно е полезно за тези, които се опитват да свалят излишни килограми. В този случай е по-добре да го изпиете два пъти: едното по време на лека закуска, а второто - след два часа. Между другото, изследвания на австралийски учени показват, че подобен ефект на изгаряне на мазнини се постига изключително при използването на натурално черно кафе. Чистият кофеин в подходящи дози няма да доведе до този резултат.

Кафето е пазител на здравето. Това е известен факт, но малко хора знаят как всъщност работи това. Ето как: в човешкото тяло има вещество, наречено аденозин. Това е вид антифриз за нашия мозък, той играе голяма роля за стимулиране на съня и потискане на енергията. На теория това е добро вещество, когато трябва да се потопим в сладък сън вечер. Но когато аденозинът започне да действа посред бял ден, служителят в офиса трябва да внимава. Въпреки че защо, ако може просто да изпие чаша кафе? Приемайки доза кофеин, тялото ви ще повиши активността на мозъчните неврони и ще освободи вещества, отговорни за доброто настроение, продуктивността, концентрацията и добрата памет. Тук обаче има клопки: честото блокиране на аденозина в собствения ви мозък не си струва, защото това може да доведе до преумора и изтощение на нервната система. Затова внимавайте!

кафе

Кафето предотвратява развитието на диабет. По-конкретно, диабет тип 2. Рискът от разболяване се намалява с 23%, а при някои дори с 67%. Освен това, колкото повече чаши кафе пиете, толкова по-здрави ще сте (въпреки че не бива да злоупотребявате с него). Числата се потвърждават от 18 научни изследвания по целия свят, в които са взели участие около 450 000 души. Във всички случаи учените успяха да докажат, че кофеинът понижава нивата на глюкоза в кръвта, което означава, че този показател може да се подобри без много усилия в домашни условия.

Кафето е склад на витамини. Е, не самата напитка, но кафените зърна съдържат голямо количество хранителни вещества. След обработката зърната губят повечето от полезните си свойства, но тези, които са запазени, са напълно достатъчни за поддържане на цялостното здраве. Така в една чаша ще намерите магнезий и витамин В3 (2% от дневната стойност), витамин В5 (6%), витамин В2 (11%), манган и калий (3%). На пръв поглед не толкова много, но на теория можете да живеете от него, особено ако пиете по няколко чаши кафе на ден.

Кафето предпазва от болестта на Алцхаймер. Обикновено това заболяване се появява след 65-годишна възраст и много фактори влияят върху него. Сред тях са стресът и лошите навици. Но има добри навици, които могат да помогнат за отлагане на болестта за дълго време. Това са спортът, пълноценният сън, здравословното хранене и, разбира се, употребата на кафе. Учените твърдят, че любителите на кафе боледуват от Алцхаймер с 65% по-рядко. Между другото, те страдат и от болестта на Паркинсон също по-рядко - с 60%. И това е добра новина!

кафе

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA