Пробив в диагностиката: чипът на Toshiba открива 13 типа рак само по капка кръв

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 27 ноември 2019

Учени от корпорацията Toshiba са разработили технология за свръхточна диагностика на 13 типа рак. Анализът разкрива тумора с 99% точност дори в ранен стадий, пише Japan Times.

Тестът открива рак на стомаха, хранопровода, белите дробове, черния дроб, панкреаса, жлъчните пътища, червата, яйчниците, простатата, пикочния мехур, гърдата, също така открива глиоми и саркоми.

Методът оценява вида и концентрацията на микроРНК молекулите на раковите клетки, циркулиращи в човешката кръв. Такива подходи са били използвани и преди това, от други учени, но японската технология значително ги изпреварва по три ключови показателя.

„Предимствата на нашия анализ са точността, сроковете за изпълнение, а също така и стойността", казва авторът на проучването Коджи Хасимото.

За диагностицирането са необходими само една капка кръв и по-малко от два часа. Цената, както учените предполагат, ще бъде не повече от ¥20 000.

В Toshiba вече са разработили чипа и малкия диагностичен уред.

Въвеждането на теста в медицинската практика се очаква след няколко години. Сега екипът планира провеждането на последните етапи на изследванията, необходими за одобряването на метода от регулаторните органи.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA