Да вярваме ли или не? 5-те най-големи мита за коронавируса

Пандемията даде поле за изява на различни хора с още по-различни мнения. Опитахме се да потърсим истината...

Коронавирус, коронавирус, коронавирус. Какъвто и комуникационен канал да изберете от последните две седмици насам, новините са свързани по един или друг начин с пандемията. Многократно ви посъветвахме да не позволявате на паниката да отслаби действието на имунната ви система, но сме абсолютно наясно, че въпреки всичко, което се случва, притеснението не може да бъде избегнато.

#STAYHOME ИДЕЯ: КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ... ОТ ВКЪЩИ

И тъй като цялата пандемия и предпазни мерки не са достатъчни, появяват се всякакви хора, които коментират случващото се през своята гледна точка. Да, добре е да мием ръцете си с топла вода за най-малко 20 секунди и да, ТРЯБВА да си стоим вкъщи. И да, смятаме, че е дошло времето да развенчаем някои от най-големите митове, свързани с разпространяващия се вирус.

pills

Може ли ибупрофенът да повиши риска от заразяване с коронавирус?

Изследване, публикувано в престижно медицинско списание по-рано този месец, за първи път предизвика широка дискусия по тази тема. Световната здравна организация излезе с официално изявление, че към момента не са открити странични ефекти от употребата на ибупрофен по време на коронавирус. Истината е обаче, че е добре да се консултирате с личния си лекар преди да вземате каквито и да било медикаменти.  

stay home

Свързана ли е кръвната група с повишен риск от коронавирус?

Появиха се няколко проучвания, които показват, че около 45 процента от хората в Ухан, заразили се и починали от коронавирус, са били с кръвна група А. Подозира се, че хората с тази кръвна група са по-податливи на вируса и може да развият по-тежки симптоми при заразяването с него. Това всъщност не дава никаква гаранция, че човек с кръв от друга група, не би могъл също толкова лесно да се зарази с вируса.

#STAYHOME ИДЕЯ: БЕЗПЛАТЕН КУРС ПО СОМЕЛИЕРСТВО

delivery

Коронавирусът може да бъде предаден чрез онлайн покупки на неща, произведени в Китай или в други страни със случаи на COVID-19?

Въпреки че вирусът може да остане върху дадена повърхност за поне няколко часа, е много малко вероятно да се задържи върху нея след цялото преместване и излагане на различни условия и температури.

#STAYHOME ИДЕЯ: ПОРЪЧКА НА ХРАНА ЗА ВКЪЩИ

flowers

Може ли температурата да убие вируса?

Информацията, че вирусът не може да съществува при високи температури успокоява всички, тъй като времето навън (изключваме тази седмица?!!?!!) започва да става все по-хубаво. Истината е обаче, че вирусът може да вирее както при студено, така и при топло време. Климатичните условия не играят голяма роля при спирането на неговото разпространение. Все пак има доста страни с високи температури, които също регистрираха немалко случаи на COVID-19.

#STAYHOME ИДЕЯ: СЕРИАЛИТЕ, КОИТО ДА ГЛЕДАШ

young people

Млад съм, значи съм добре, нали?

Въпреки че СЗО потвърждава, че възрастните хора и хората с хронични заболявания са по-уязвими към вируса, установено е, че хора от всички възрасти могат да бъдат заразени с COVID- 19. Най-малкото, абсолютно всеки един човек може да се яви преносител на вируса, без самият той да се зарази с него. Затова съветваме да останете вкъщи! А ако се чудите какво да правите, докато сте у дома – имаме няколко идеи за вас измежду тези редове.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA