Изолацията води до ПРЕЯЖДАНЕ! Как да спрем да се тъпчем?

Колко често ходите до хладилника? Притеснява ли ви идеята, че скоро няма да се харесвате в огледалото...

Силвия Канин
Силвия Канин 30 март 2020

За да спрем разпространението на COVID-19 всички разбираме важността да останем у дома. В началото тази идея ни се виждаше привлекателна, но след изминалите дни за много от нас животът между стените на апартамента става труден и емоционален. 

Често, опитвайки да намерим забавление, утеха или да убием малко време посягаме към храната и изведнъж осъзнаваме, че хранителните ни навици са се променили драстично. Това е така нареченият синдром на OVEREATING или казано на роден език - синдромът на ПРЕЯЖДАНЕТО.

Psychology Today обяснява преяждането от стрес и емоциоанлното преяждане като отчаян акт да се "спасим" от негативни емоции. Често тези състояния са свързани с полюсни моменти на постоянно хранене или на екстремно редуциране на калориите.

Как да се справим с желанието да ходим до кухнята все по-често? Ето няколко прости и лесни начина да не се отдаваме на overeating!

Приготвяйте храната си предварително

food

За да отнемете от стреса свързан с въпроса "Какво да ям?" ви предлагаме с кафето в неделя сутрин да си отделите няколко минути, за да планирате храната за новата седмица. Помислете си за закуските, които ви се хапват, за любимата храна за обед и за вдъхновяваща вечеря. Направете си списък и го следвайте внимателно. 

Потърсете алтернативи 

За всяка нездравословна манджа, която кара устата ни да се пълни със слюнка има здравословен вариант. Много от най-популярните youtube готварски канали показват как да си направим вкусен бургер без да съжаляваме след това или как да хапваме по-нисковъглехидратна италианска кухня. Струва си да видите всички свои любими рецепти в guilt free вариант. По този начин ще образовате себе си, ще разширите кулинарния си хорозонт и ще се храните по-разумно. 

Заменете боклучавата храна

food

При следващото голямо пазаруване зачеркнете от списъка си чипсовете и бисквитите. Заменете тези "бързи" удоволствия с ядки или сушени плодове. Сушените банани или сушените кайсии са идеална опция за десерт, а вместо пуканки по време на филма - заложете на сурови ядки или си ги изпечете сами, за да са топли преди консумация.

Внимавайте с порциите

Често се случва да искаме да изядем едно редче от любимия шоколад, а да приключилм с целия за нула време. Решението на този проблем, според специалистите, е да се отнасяме към всяка храна като към изискано хапване в ресторант. Ако ви се яде чипс - сложете го в малка купичка. Подредете масата и използвайте красивите си съдове и салфетки. Полагайки повече старание за визията на нашата храна и трапеза, променяме отношението ни към яденето. 

food

фотография: Profimedia, Unsplash

Още любопитни GRAZIA материали за вашата добра форма:

Край на мръщенето: антистресовите храни лекуват лошото настроение

Начинът да направите всяко едно упражнение по-ефективно

Сутрешната тренировка има ефект само ако спазвате тези 3 правила

Тренировката с любимия човек дава по-добри резултати

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA