По колко шоколад МОЖЕМ да хапваме на ден?

Математиката е проста - не можем да изядем толкова, колкото ни се иска, а толкова, колкото е полезно

Силвия Канин
Силвия Канин 03 април 2020

Шоколадът е абсолютното изкушение. Той е храната, която носи комфорт и после го разбива на пух и прах, вкарвайки ни в терзания как ще изгорим тези калории. Хубавото е, че учените отдавна са доказали, че черният шоколад е полезен за нас. Разбира се, като всяко хубаво нещо, и той трябва да се консумира в границите на приличното. 

Препоръчителната доза черен шоколад е между 30 и 60 грама на ден. 

choko

Какви са ползите от хапването на черен шоколад?

-Сърцето ни го обича

Хапването на черен шоколад може да помогне за понижаването на кръвното налягане. Ако се грижите за правилното си хранене и балансирате калорийния прием, похапвайки тъмен шоколад  можете да стабилизирате кръвното си.

-Той е можщен антиоксидант

Високите нива на флавоноиди, които се съдържат в тъмния шоколад,  помагат да предпазваме клетките и тъканите си от свободните радикали. Те се появяват в следствие на много фактори - стрес, неправилно хранене, стареене. Освен антиоксидантите, тъмният шоколад съдържа магнезий и мед.

-Помага ни да сме по-щастливи

Учените наистина са намерили химична връзка между шоколада и щастието. Шоколадът съдържа фенилетиламин, вещество, което се отделя в мозъка ни по време на емоционална еуфория, също така и анандамид, който ни кара се чувстваме по-спокойни. 

choko

фотография: Profimedia, Unsplash

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA