![](https://www.graziaonline.bg/Content/ImagesDatabase/p/804x0/crop/both/32/32f3081b47a243c18e1e5774c0a4f2b0.jpg?quality=85&404=default&v=02)
По-късите дни и липсата на слънчева светлина намаляват производството на серотонин – хормонът, който ни носи усещането за спокойствие и щастие. Същият, който играе важна роля в регулирането на съня, психологическата стабилност и сърдечния ни ритъм.
Нашата естествена реакция? Започваме да ядем повече въглехидрати като тестo, картофи и ориз.
![dfghj](/Content/ImagesDatabase/44/445fd82b23594f3cba7cedc682aee73c.jpg?v=1&maxwidth=760&)
ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПРИЗНАЦИТЕ, КОИТО ПОДСКАЗВАТ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СПРЕТЕ ДИЕТАТА СИ
Всъщност есента е сезонът с най-голямо изобилие от различни плодове, наситени на ензими, витамини, минерални соли, микроелементи, антиоксиданти и други полезни вещества.
![гхй](/Content/ImagesDatabase/7e/7eac014811cb4e529b35221b2bbf75d3.jpg?v=1&maxwidth=760&)
ЯБЪЛКИ
Пълни са с антиоксиданти, които ни помагат в борбата с хроничните заболявания и забавят стареенето.
![fgh](/Content/ImagesDatabase/30/30da442c4de145f8971bcd63c2373ca7.jpg?v=1&maxwidth=760&)
ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ
Най-вкусните червени боровинки можем да намерим между октомври и ноември, въпреки че само около 5% от тях стигат до пазара в свеж вид (останалите 95% се превръщат в сок, сладко, консерви или сушени плодове). Боровинките оказват положителен ефект върху метаболизма и са полезни за хора, които имат проблеми с обмяната на веществата.
![cfvgb](/Content/ImagesDatabase/0c/0c6c1e46f5b44b18a4761d766b2e4b0a.jpg?v=1&maxwidth=760&)
КРУШИ
Крушите са богати на неразтворими фибри, които спомагат за намаляване на "лошия" холестерол в организма. За да набавите дневната доза фибри и да задоволите глада за сладко, може да хапвате крушите пресни или да ги включите в менюто си под формата на смути.
![fghj](/Content/ImagesDatabase/57/57cc0253ce0f458abd01f34a4f38aab8.jpg?v=1&maxwidth=760&)
ТИКВА
Тиквата е източник на алфа и бета каротин, които се преобразуват в ретинол и спомагат за доброто зрение и растежа на клетките.
Тиквените семки също са богати на алфа-линоленова киселина - представител на групата омега-3 мастни киселини, изключително полезни за хора със сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или висок холестерол.
ОЩЕ ОТ GRAZIA: НЕКА ПОГОВОРИМ ЗА БЕЗГЛУТЕНОВИЯ РЕЖИМ НА КОРТНИ КАРДАШИЯН
![dfgh](/Content/ImagesDatabase/3d/3d696a2cb9104c3fbe3cb4e1ed628db4.jpg?v=1&maxwidth=760&)
ЗЕЛЕ
Зелето има ниска калоричност и съдържа ценни витамини и минерали. Изненадващо или не, в него ще откриете повече витамин C, отколкото в лимоните и портокалите. Затова е добре да присъства в менюто ви поне веднъж седмично.
Не забравяйте, че освен традиционното и популярно у нас бяло зеле, може да консумирате червено зеле, китайско зеле, броколи, брюкселско зеле и карфиол. Ако имате проблеми със стомашната лигавица, препоръчително е да го консумирате зелето под формата на прясно изцеден сок.
![фгхй](/Content/ImagesDatabase/5c/5c8a279a85c748c098609ef4daf73435.jpg?v=1&maxwidth=760&)
ЧЕРВЕНА И БЯЛА РЯПА
Тези кореноплодни зеленчуци не се славят с красив вид, но пък компенсират с хранителни качества. Изследванията показват, че консумацията на бяла и червена ряпа може да помогне за намаляване риска от рак на простатата и рак на белия дроб. Нещо повече, ряпата е чудесен източник на калций и фибри.
Фотография: Pexels.com