Златните храни, от които имаме нужда през есента

Макар да обичаме плодовете на лятото (буквално и преносно), следващият сезон идва със своите предимства.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 06 септември 2022

По-късите дни и липсата на слънчева светлина намаляват производството на серотонин – хормонът, който ни носи усещането за спокойствие и щастие. Същият, който играе важна роля в регулирането на съня, психологическата стабилност и сърдечния ни ритъм.

Нашата естествена реакция? Започваме да ядем повече въглехидрати като тестo, картофи и ориз.

dfghj

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ПРИЗНАЦИТЕ, КОИТО ПОДСКАЗВАТ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СПРЕТЕ ДИЕТАТА СИ

Всъщност есента е сезонът с най-голямо изобилие от различни плодове, наситени на ензими, витамини, минерални соли, микроелементи, антиоксиданти и други полезни вещества.

гхй

ЯБЪЛКИ

Пълни са с антиоксиданти, които ни помагат в борбата с хроничните заболявания и забавят стареенето.

fgh

ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ

Най-вкусните червени боровинки можем да намерим между октомври и ноември, въпреки че само около 5% от тях стигат до пазара в свеж вид (останалите 95% се превръщат в сок, сладко, консерви или сушени плодове). Боровинките оказват положителен ефект върху метаболизма и са полезни за хора, които имат проблеми с обмяната на веществата.

cfvgb

КРУШИ

Крушите са богати на неразтворими фибри, които спомагат за намаляване на "лошия" холестерол в организма. За да набавите дневната доза фибри и да задоволите глада за сладко, може да хапвате крушите пресни или да ги включите в менюто си под формата на смути.

fghj

ТИКВА

Тиквата е източник на алфа и бета каротин, които се преобразуват в ретинол и спомагат за доброто зрение и растежа на клетките.

Тиквените семки също са богати на алфа-линоленова киселина - представител на групата омега-3 мастни киселини, изключително полезни за хора със сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или висок холестерол.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НЕКА ПОГОВОРИМ ЗА БЕЗГЛУТЕНОВИЯ РЕЖИМ НА КОРТНИ КАРДАШИЯН

dfgh

ЗЕЛЕ

Зелето има ниска калоричност и съдържа ценни витамини и минерали. Изненадващо или не, в него ще откриете повече витамин C, отколкото в лимоните и портокалите. Затова е добре да присъства в менюто ви поне веднъж седмично.

Не забравяйте, че освен традиционното и популярно у нас бяло зеле, може да консумирате червено зеле, китайско зеле, броколи, брюкселско зеле и карфиол. Ако имате проблеми със стомашната лигавица, препоръчително е да го консумирате зелето под формата на прясно изцеден сок.

фгхй

ЧЕРВЕНА И БЯЛА РЯПА

Тези кореноплодни зеленчуци не се славят с красив вид, но пък компенсират с хранителни качества. Изследванията показват, че консумацията на бяла и червена ряпа може да помогне за намаляване риска от рак на простатата и рак на белия дроб. Нещо повече, ряпата е чудесен източник на калций и фибри.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA