Признаците, които подсказват, че трябва да спрете диетата си

Резултатът може да е бърз, но последствията за тялото ни - дълготрайни в не толкова приятния смисъл.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 04 септември 2022

Понякога избягваме думата "диета" и я заменяме с "режим", но истината е, че ако се ограничаваш от дадена храна, то си на диета. 

Някои искат бърз резултат и прибягват до драстични мерки, други просто променят начина си на хранене в дълготраен план. Второто определено е по-малко стресиращо за организма, както и препоръчително. Тогава можем да заявим, че сме на "здравословен режим".

Във всички други ситуации диетата вреди на организма и трябва да бъде преустановена в мига, в който той започне да реагира негативно. Какви са знаците?

ОЩЕ ОТ GRAZIA: 5 МНОГО, МНОГО ИСТИНСКИ СЪВЕТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ

fghj

ПОСТОЯННО СТЕ ГЛАДНИ И НАЛИТАТЕ НА СЛАДКО

Ако ви е трудно да се придържате към диетата си и желанието за сладко се увеличава, вероятно тя изобщо не работи.

Чувството за отпадналост ще накара клетките ви да търсят още повече енергия. В такива моменти може да не консумирате шоколад, но със сигурност заложете на някакъв въглехидрат.

cvbgn

ПРОБЛЕМНА КОЖА

Акнето и бързото омазняване са два основни индикатора за небалансирана диета. Режимът, богат на млечни продукти, шоколад, всякакви мазни продукти, но същевременно лишен от витамин А, основни мазнини и протеини, може да повлияе на кожата ви.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-УСПЕШНАТА ХОЛИВУДСКА ДИЕТА ЗА СТРОЙНА ФИГУРА

Витамин А играе решаваща роля в регулирането на производството на ретиноиди, а дефицитът му почти задължително води до суха коса и чупливи нокти.

Консумирайте храни като сладки картофи, моркови и зимни тикви, за да сте сигурни, че получавате дневния си прием на витамин А.

cvgbhn

ПРОБЛЕМНА МЕНСТРУАЦИЯ И ПОСТОЯННИ СИМПТОМИ НА ПМС

В случай че вашата диета е богата на млечни продукти, соя и тофу, има вероятност да се сблъскате с хормонален дисбаланс.

Ако в нея липсват минерали, които оптимизират функционирането на щитовидната жлеза, това може да доведе до хипотиреоидизъм, обилна менструация или промяна в начина, по който хипофизната жлеза контролира яйчниците.

Липсата на достатъчно минерали и/или Омега-3 мастни киселини спомага за същия "резултат".

xcvb

ПОСТОЯННО ВИ Е СТУДЕНО И ИЗПИТВАТЕ СИЛНА УМОРА

Диета с ниско съдържание на въглехидрати има отрицателен ефект върху щитовидната жлеза, която регулира телесната температура - бавната щитовидна жлеза ще ви накара постоянно да чувствате студ.

Вместо да се откажете от всички въглехидрати, уверете се, че ядете сложни такива, които идват от пълнозърнестите храни и овеса. Дефицитът на протеини, желязо, фолиева киселина и витамин B12 води до силна умора. Затова не пропускайте зелени листни зеленчуци, леща, яйца, месо и ядки.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-ЦЕННИТЕ СЪВЕТИ ЗА ХРАНЕНЕ ОТ СЕСТРИТЕ КАРДАШИЯН

dfgh

ИМАТЕ ГАЗОВЕ И ЗАПЕК

Постоянното подуване и запек са основен индикатор за лоша диета. Ако забележите тези фактори, след като сте консумирали мляко или сирене, най-вероятно имате непоносимост към лактоза.

С напредване на възрастта стомахът произвежда по-малко киселини и храносмилането на тежки протеини или фибри е голяма задача за червата. Фибрите регулират храносмилателната ви система и правят всичко гладко, така че е важно да имате балансирано меню с храни като боб, овес и пълнозърнести храни.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA