Всички обичаме шоколад, но знаете ли защо?

Седнахме да потърсим истината за шоколада и да ви предложим няколко негови (още по-) полезни заместители.

Едва ли на тази планета съществуват много хора, които да не обожават шоколад. Не знаем обаче дали някога сте си задавали въпроса защо се чувстваме страхотно и изпитваме нуждата да го консумираме.

Простата истина е, че той е вкусен. Мирише хубаво. Усещаме го прекрасно, когато се разтапя в устата ни. Това невероятно чувство е резултат от освобождаването на невротрансмитери (главно допамин) в определи области на мозъка ни, които дават сигнал към тялото, че се чувстваме страхотно.

57

Първоначално се смяташе, че шоколадът съдържа съединения, които могат да активират директно допамина, точно както цигарите и наркотиците. Той обаче има сериозни количества теобромин, който може да увеличи сърдечната честота и да предизвика чувство на възбуда, което да е свързано с невъзможността да бъдат изгорени излишните мазнини и да се натрупат още такива.

58

ПРИЧИНИТЕ ДА ИСКАМЕ ШОКОЛАД

Ниска кръвна захар Ако чакаме твърде дълго между храненията, кръвната ни захар спада и, напълно нормално, търсим нещо, което да спомогне за притока ни на енергия.

Дефицит на магнезий Шоколадът съдържа 41 милиграма магнезий, а средният прием, който жените трябва да получават, е 320 милиграма на ден.

Стрес или цикъл. Или и двете. Тук едва ли има нужда от допълнително обяснение, тъй като всичко е ясно. Изследванията показват, че близо 50 процента от жените в САЩ жадуват за шоколад, когато са в онзи период от месеца. Моментите на стрес са логично продължение на същото нещо.

2

Разбира се, не можем да си позволим да говорим за шоколада като най-големия съществуващ наш враг. Какаото е богато на антиоксиданти, които се борят с вредните свободни радикали, понижават холестерола и подобряват паметта.

За да извлечем максимално ползите от него, експертите казват, че трябва да се насочим към тъмните варианти - тези с поне 70 процента съдържание на какао. За нищо на света обаче, молим ви, не пробвайте такъв с 99%. Направете го само в случай че знаете с какво се захващате! 

754

С КАКВО ДА ГО ЗАМЕНИТЕ?

Пресни плодове. Перфектни са, а ако искате допълнителна сладост - пробвайте печените праскови или ананас. Невероятен, невероятен вкус! 

Ядки. Разбира се, още по-вкусни и полезни ще бъдат, ако са сурови.

Кисело мляко или йогурт. Към него добавете някои от гореспоменатите полезни заместители.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA