Масажът може да излекува тялото и душата ви

Започнете грижата за себе си с малките стъпки към това неописуемо удоволствие.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 18 октомври 2022

Масаж. Уютна обстановка. Приглушена светлина. Свещи и ароматни масла. Факт, глезотия е. Приятно преживяване, но и силна терапия за ума и тялото.

Масажът помага за редица жизнени и психически процеси, за които ще говорим в редовете по-долу. Надяваме се, че тези от вас, които не са се престрашили да направят първата крачка, със сигурност ще я предприемат скоро.

дфгх

КРЪВООБРАЩЕНИЕТО И ЛИМФНИТЕ ВЪЗЛИ

По принцип масажът се прави по хода на лимфните съдове, а дренирането им спомага за отварянето на допълнителни капиляри и изхвърля отпадните вещества на организма.

На тяхно място в кръвта влизат ценни хранителни вещества, необходими за регенерацията на клетките, както и кислород, засилващ обменните процеси в тъканите. Също така се подобрява и кръвообращението, което помага дори за премахването на целулита.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МАСАЖИРАТЕ ЛИ ЛИЦЕТО СИ? ЗАПОЧНЕТЕ ДА ГО ПРАВИТЕ, АКО ИСКАТЕ ЗДРАВА И КРАСИВА КОЖА!

цжбн

ОТПУСКА МУСКУЛАТУРАТА

Правилно подбраните масажни методи могат да повишат работата на мускулите, но и да понижат тонуса им, за да релаксират. Дори при нередовно спортуване, те имат нужда от масаж, тъй като с времето се претоварват и започват да предизвикват болка.

Масажните движения блокират производството на възпалителни цитокини, което спира подуването и болката в мускулната тъкан.

фгхй

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КРЕМЪТ ЗА 14 ДОЛАРА, КОЙТО ПРАВИ ДЖЕНИФЪР АНИСТЪН НЕОТРАЗИМА

ПОМАГА ЗА НЕРВНАТА СИСТЕМА

Чрез бавните и регулярни движения на точните места се отпуска централната нервна система. Тогава започва отделянето на т.нар. "хормони на щастието" - ендорфини, серотонин и допамин и намаляването нивата на стреса или хормона кортизол.

Изследвания сочат, че се наблюдава спад на кортизола със средно 31% и увеличение на допамина и серотонина със средно 28% при наблюдаваните обекти. Затова ние бихме казали, че масажът е лесна опция да подобрите настроението си и да свалите натрупаното напрежение.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA