Кинезиотейпинг: за кого и за какво

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 19 август 2019

Същност и приложение

Цветни пластири със сложни шарки по цялото лице и тяло - това е кинезиотерапевтичната процедура Kinesio Taping, която започва да набира популярност по света. Какво е това? Тази техника е разработена от японския специалист Кензо Касе през 1973 година. Този уникален метод получава широкото си разпространение и международно признание след Олимпиадата през 1988 г. в Сеул. Същността на метода е увеличаване скоростта на лимфния поток, фиксиране на мускулния скелет, работа с хипертонуса на мускулите или обратното - с мускулната хипотоничност. Днес това е ефективно удължаване на терапевтичния ефект на масажа, обвиването на тялото с фолио и апаратните процедури. Техниката може да се използва и за ускоряване спада на отоци и синини след операция.

Кинезио лентите представляват еластични лепливи пластири, изработени от 100% памук и покрити с хипоалергенен адхезивен слой на основата на акрил, който се активира при телесна температура. Те имат дебелина и еластичност, подобни на свойствата на епидермиса. В зависимост от зоната на прилагане, пластирите се поставят в разтегливост от 5% до 100%. Сред сферите, в които се прилага тази техника, особено се отличават спортната медицина, медицинската рехабилитация, а също и естетичната медицина.

Естетичното тейпиране подобрява резултата след всяка процедура, независимо дали е масаж или апаратна козметология. Подобно третиране дава по-дълготраен ефект. Кинезиотейпингът действа като удължаване на ръката, фиксирайки резултатите от процедурата за период от 1 до 5 дни. Той осигурява правилна мускулна стабилизация и дренажен отток.

Кинезиотейпинг

Как протича процедурата и кой има нужда от нея

В началото се поставя диагноза, оценка на общото състояние. Освен това, зоните за залепване се очертават ръчно. Продължителността на носенето на лентите е ясно регламентирана, пластирът остава върху тялото от 3 до 5 дни, а на лицето от 8 до 12 часа, обикновено през нощта. Ефектът се постига незабавно, пациентът усеща облекчаване на движенията при болки и поддържащ ефект в мускулите. Противопоказанията са сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност, тромбофлебит, диабет. Но няма възрастови ограничения. Процедурата може да се прави и като отделна, но по-ефективна е след масаж или апаратна грижа.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA