Грешките, които правим по време на тренировка

Винаги имайте план Б и си давайте почивка

Ася Иванова
Ася Иванова 03 май 2023

Фотография: Pexels.com

Тренировките са от съществено значение за нашето здраве, добра психика и перфектна форма.

Физическата активност предотвратява сърдечни заболявания, диабет и също така регулира нивото на холестерола. Въпреки това, тренировките могат да имат и вредно въздействие върху тялото, ако не ги правите правилно.

Ето няколко грешки при тренировка, за които трябва да внимавате:

ПРЕТРЕНИРАНЕ

Тренировката е здраве, но тялото има нужда и от почивка. Фитнес треньорите съветват хората да почиват поне 1 ден в седмицата. Почивката помага на тялото да се възстанови от сериозното натоварване, на което е подложено заради упражненията.

ПРОПУСКАТЕ ЗАГРЯВКАТА

Експертите винаги са предупреждавали първо да загреем тялото и едва тогава да се хвърляме на фитнес уредите. Задължително е поне 15-20 минути да отделим на упражнения за разтягане и на леко кардио, за да подготвим тялото за предстоящата интензивна тренировка. Това ще предотврати всякакви контузии.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗАЩО ЙОГАТА Е ПО-ДОБРА ОТ ФИТНЕСА?

​НЯМАТЕ ПЛАН Б

Често губим доста време във фитнеса в очакване да се освободи определен уред. Това се наблюдава най-вече в пиковите часове, когато всички са приключили работа и са се отправили към близкия спортен клуб. За да спестите време, имайте план Б. Открийте някаква алтернативна тренировка, за да компенсирате времето, в което вашия уред е зает.

спорт

БЪДЕТЕ ДИСЦИПЛИНИРАНИ

Тренировката има редица аспекти, за които трябва да внимавате. Тя не е само изпълняване на упражнения. За да успеете, трябва да бъдете дисциплинирани. Подгответе своя ритуал преди тренировка, разполагайте със собствени аксесоари във фитнеса, планирайте какво трябва да вземете след тренировка. Тези малки навици ще ви дадат най-добрия резултат.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НЕОЧАКВАНИТЕ ПРИЧИНИ ДА ТРУПАМЕ КИЛОГРАМИ

НЕ ЗНАЕТЕ КОГА ДА ПРАВИТЕ КАРДИО

Всеки, който е запален по фитнеса, ще каже, че кардиото е най-добрата тренировка. Много малко обаче знаят кога трябва да го правят. Например, досегашното схващане, че трябва да правите кардио преди вдигане на тежести, не е правилно. Експертите споделят, че това може да доведе до потенциално нараняване, тъй като кардиото ускорява сърдечната честота и вдигането веднага след това може да ви измори изключително.

НЕ РАЗНООБРАЗЯВАТЕ

Използването на една и съща машина, серии и повторения спира положителното действие на тренировката. Ето защо е важно да разнообразявате своята тренировка. Ако ви е трудно да проследите какво правите всеки път, си правете запис.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA