Неочакваните причини да трупаме килограми

Някое от тези медицински състояния може да е проблемът.

Ася Иванова
Ася Иванова 24 април 2023

Фотография: Unsplah.com

Колебанията в теглото сами по себе си не са проблем. Дори са съвсем в реда на нещата. Но ако се храните здравословно и спортувате усилено както обикновено, а числото на кантара продължава да се покачва, тогава това може да е проблем.

Това необяснимо наддаване на тегло може да е сигнал за по-сериозни здравословни проблеми като хормонални аномалии или реакция към някои лекарства. Ето защо е изключително важно да се консултирате със специалист, който ще насрочи необходимите изследвания, за да се разбере причината.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЗАЩО ЙОГАТА Е ПО-ДОБРА ОТ ФИТНЕСА?

кг

СИНДРОМ НА ПОЛИКИСТОЗНИ ЯЙЧНИЦИ

Този проблем засяга всяка десета жена. Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е хормонално разстройство, което може да повлияе или дори да потисне плодовитостта и да причини редица други здравословни проблеми, включително окосмяване по лицето и тялото, както и необяснимо наддаване на тегло. Причината за появата на този проблем все още не е известна, но повечето експерти смятат, че възниква, когато надбъбречните жлези изпомпват твърде много от "мъжките хормони" или андрогени (като тестостерон), които могат да спрат овулацията и да причинят нередовен цикъл. За съжаление, няма лек за СПКЯ, но ако направим дори леки промени в начина си на живот и приемаме съответните лекарства, може да контролираме симптомите.

ЗАДЪРЖАНЕ НА ВОДА

Излишните килограми не винаги са причинени от излишни мазнини. Понякога те се дължат на задържане на течности, което често се наблюдава при предменструалните симптоми. Ако обаче необяснимото наддаване на тегло не е свързано с менструалния цикъл, то не трябва да се пренебрегва. "Ако някой задържа много вода – толкова, че да качи няколко килограма – по-добре е да посети лекаря си, за да се увери, че няма сърдечна или бъбречна недостатъчност. И двете могат да причинят оток или подуване", предупреждава д-р Робърт Берковиц, медицински директор на Програмата за тегло и хранителни разстройства на Университета на Пенсилвания. Той обяснява, че този проблем е по-вероятно да засегне по-възрастните жени и разкрива как може да разберем дали задържаме излишна вода. "Ако натиснете с върха на пръста кожата си и той остави вдлъбнатина, това е знак, че задържате течности, а не мазнини", отбелязва той.

ХИПОТИРЕОИДИЗЪМ

Т.нар. хипотиреоидизм възниква, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони и по този начин забавя много от функциите на тялото, включително и метаболизма ви. Това от своя страна може да доведе до задържане на вода. Друга причина за необяснимото наддаване на тегло е, че при това здравословно състояние се наблюдава по-бавно изгаряне на поетите калории. Хипотиреоидизмът обаче е причина за леко наддаване на килограми - до 2-5 кг. Ако забелязвате и други симптоми като косопад, чупещи се нокти, суха кожа и повишена чувствителност към студ, тогава определено посетете вашия лекар, който може да определи дали хипотиреоидизмът наистина е причина за внезапното ви наддаване на тегло.

кг

БЕЗСЪНИЕ

Ако напоследък страдате от безсъние, то определено сте забелязали, че на сутринта изпитвате не само голяма умора, но и глад. Това е така, защото липсата на достатъчно сън може да повиши нивата на грелин (хормонът, който сигнализира кога е време за хранене) и да намали нивата на лептин (хормона, който казва на тялото ви, когато е сито). Именно този дисбаланс на хормоните ви кара да се чувствате изключително гладни и да искате да си хапнете нещо нездравословно. Нещо повече, хората, които си лягат по-късно или пък не могат да спят, може да приемат повече калории поради късната вечеря.

СИНДРОМ НА КУШИНГ

Когато става въпрос за потенциални причини за необяснимо наддаване на тегло, Синдромът на Кушинг може да е една от тях. Това състояние обаче е рядко срещано. То възниква, когато тялото ви произвежда твърде много от хормона на стреса кортизол, в резултат на дългосрочна употреба на стероиди или тумор на хипофизната жлеза в мозъка. Сериозното заболяване може също да причини червеникави стрии по корема и излишно окосмяване по лицето, шията, гърдите, корема и бедрата.

СТРЕС И ДЕПРЕСИЯ

Ако напоследък сте подложени на изключителен стрес, тревожност или пък страдате от депресия, това може да е пряко свързано с излишните килограми. Замислете се само - когато сте под стрес или в лошо настроение, посягате към нещо сладичко или пък към един чийзбургер, за да повишите настроението си, нали? Не пренебрегвайте и състояние като депресията. В такъв момент е възможно да се почувствате някак блокирани - сякаш предпочитате просто да лежите в леглото и да се отдадете на филми. А всички тези навици карат тялото да наддава. Но как да се справите с тях? Съветваме ви да посетите терапевт, който ще ви помогне да се справите с емоциите, а с това неусетно да се справите и с излишното тегло.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НЯКОЛКО ПРИЧИНИ, ПОРАДИ КОИТО ДА ТРЕНИРАШ С ПРИЯТЕЛКА

кг

ЛЕКАРСТВА

Приемате ли редовно някакви лекарства? Тогава има голям шанс някое от тях да е причината за вашето необяснимо наддаване на тегло. Кои обаче са те:

- антидепресанти - специалистите споделят, че голяма част от този тип лекарства имат тенденция да доведат до сериозно повишаване на теглото, особено ако се приемат дългосрочно. Има и друг момент обаче. Антидепресантите помагат за подобряване на настроението, а това от своя страна да ви подтикне да се радвате повече на живота, да започнете да се грижи пълноценно за себе си, да стане по-активни и да се храните здравословно.

- против диабет - по ирония на съдбата, лекарствата за диабет тип II, често са отговорни за по-нататъшното наддаване на тегло. И като се има предвид, че едно от ключовите лечения за диабет тип II обикновено е загуба на тегло, този страничен ефект създава порочен кръг.

- орални контрацептиви - този тип контрацептиви отдавна имат лошата слава, че причиняват наддаване на тегло. Това не означава, че непременно всяко лекарство ще накара числото на кантара да се повиши, а ако се случи, би трябвало да е до 2-3 кг, не повече.

- стероиди - най-често предписваните стероиди, които се използват за контролиране на тежки автоимунни проблеми, като астма, артрит, лупус и възпалителни заболявания на червата, може да повишат апетита и да доведат до увелаване на теглото с около 10 кг. Но тъй като симптомите, които тези стероиди облекчават, са потенциално животозастрашаващи, хората с подобни състояния нямат друг избор, освен да ги приемат.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA