Какви са фазите на растеж на косата?

И защо е добре да сме наясно с тях, ако искаме да бъде бляскава, здрава и красива във всеки един момент?

Точно така, растежът на косата може да се характеризира с четири фази.

Защо го казваме? Защото петдесет процента от жените изпитат някаква форма на косопад или изтъняване до 50-годишна възраст. И докато генетиката е основен фактор, има немалко други причини, които могат да нарушат естествения цикъл.

С други думи, да научите как косата ви функционира, може да ви помогне да разберете по-добре какво всъщност се случва, когато тя пада.

коса

АНТИГЕН (РАСТЕЖ)

Това е първата фаза, в която фоликулът е в процес на производство на косъм. 90 % от косата на всяка жена е в нея. Колко дълго косата остава в нея е особено показателно за това колко близо може да се приближите до Рапунцел.

Хората в състояние да отглеждат много дълга коса генетично имат изключително дълга антигенна фаза. Обикновено тя трае от три до пет години, но при някои може да продължи до седем.

коса

КАТАГЕННАТА (РЕГРЕСИВНА)

След като е поникнал нов косъм, фоликулът преминава в регресивен период, който обикновено продължава от около седмица до 10 дни. По време на тази фаза фоликулът започва да се свива в основата и да се отделя.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ВРЕМЕ Е ЗА ПРОЛЕТНАТА ПРОМЯНА НА КОСАТА

КОСА

ТЕЛОГЕН (ПОКОЙ)

Това е неактивен етап, който продължава около три до пет месеца на косъм. В резултат на него косъмчетата са почти напълно отделени и готови да паднат. На тяхно място обикновено са готови да излязат други, в антигенната фаза.

КОСА

ЕКЗОГЕННА (ОТДЕЛЯЩА)

Този последен етап изглежда така - косъмчетата започват да се натрупват върху четката ви за коса или да падат върху любимия ви пуловер. Напълно нормално е да губите между 50 и 100 на ден.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ИМА ПРАВИЛНА ТЕМПЕРАТУРА ЗА МИЕНЕ НА КОСАТА

77777

ПРИЧИНИТЕ

Най-често срещаната форма на косопад е телогенният ефлувиум. Той се случва в резултат на силен стрес. Тогава тялото изпраща сигнали до космените фоликули да преминат от фазата на растеж (антиген) във фазата на почивка (телоген).

Като се има предвид продължителността на телогенната фаза, може да не забележите косопад от три до пет месеца по-късно. Но после ще са необходими месеци, за да се върнете към нормалния растеж, имайки предвид дали все още сте изложени на влияние от агресор или не.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ДЖЕНИФЪР АНИСТЪН ПОКАЗА КАК ПРАВИ БОХО КЪДРИЦИТЕ СИ

Друг фактор за косопада е хранителният дефицит на желязо и витамин D. Това важи и за екстремния спад в естрогена - независимо дали е заради менопауза или след раждане, когато хормонът спадне рязко, косата поема по същия път.

Състоянието на скалпа също има значение. Себорейният дерматит е най-честата причина за пърхот. А знаем, че той влошава косопада.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA