Има правилна температура за миене на косата

Оказва се, че всички го правим грешно, така че нека се вслушаме в думите на специалистите.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 17 ноември 2022

Всички имаме куп стъпки от рутинната си грижа на косата, но това на което рядко обръщаме внимание е температурата на водата. 

Тя е толкова логична и задължителна стъпка, че никой не мисли за нея като за важен компонент в измиването. Оказва се обаче, че температурата и качеството на водата играят доста голяма роля за здравето на косата и скалпа ви.

През есента и зимата имаме склонност да използваме доста по гореща вода от обикновено. Колкото и приятно да е усещането, тя може да причини повече вреди, отколкото ползи.

цжг

ГОРЕЩА ВОДА

По-високата температура отваря порите, което помага на шампоана и другите продукти да проникнат в скалпа. Също така може да помогне и за по-доброто премахване на мръсотията и натрупванията, да измие по-качествено шампоана и другите масла, отколкото ако се миете със студена вода.

От друга страна обаче, може да лиши косата от естествените ѝ масла, което води до изсушаване на косата и скалпа, причинявайки дразнене и сърбеж. Състоянието на скалпа, от своя страна, има огромно влияние върху растежа и здравето на косата, така че сухият, нездрав скалп с пърхот може да попречи на растежа и да направи косата слаба. 

Освен това, горещата вода може да влоши състояния като себореен дерматит и екзема.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ДЖЕНИФЪР АНИСТЪН ПОКАЗА КАК ПРАВИ БОХО КЪДРИЦИТЕ СИ

дрфтг

СТУДЕНА ВОДА

Студената вода не разтваря естествените масла, което е полезно за здравето и растежа на косата. По този начин се ограничават сухотата, пърхота, сърбежа и раздразнението.

По-ниската температура на водата затваря кожичките и порите в скалпа, което увеличава блясъка ѝ, тъй като затворените пори задържат влагата, което пък от своя страна запазва естествените нива на влага в косата както и съставките, които получаватв от продуктите.

Студената вода може да е неприятна в началото, но може да помогне на кръвта да циркулира по-бързо не само на главата, но и в цялото тяло.

Минусът е, че когато косата задържа влага, тя може да се омазнява твърде бързо. Освен това, студената вода носи много повече дискомфорт отколкото горещата.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕТО ЗАЩО Е ПО-ДОБРЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ КОПРИНЕНА КАЛЪФКА ЗА ВЪЗГЛАВНИЦАТА СИ

бн

КОЯ Е ПРАВИЛНАТА ТЕМПЕРАТУРА?

Експертите препоръчват измиване на косата с хладка вода. Ако искате да се възползвате от предимствата на студената вода, най-добре е да превключите към нея в края на къпането, за да задържите влагата.

Ако имате по-мазна коса, може да завършите измиването с по-топло изплакване, за да подпомогнете за по-задълбочено отстраняване на маслата и продуктите.

Специалистите казват да се използва около 38°C, което е малко над нормалната телесна температура. През летните месеци може да използвате и по-хладка вода.

Фотография: Pexels.com

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA