Петте най-добри добавки за дълголетие и красиво остаряване

И все пак, не забравяйте, че най-важна е питателната храна

Ася Иванова
Ася Иванова 09 май 2023

Фотография: Pexels.com

Ако искате да остарявате красиво и да се радвате на дълголетие, ще трябва да обърнете внимание не само на това как се храните и спортувате, но и какви добавки си набавяте.

Но! Важно е да запомните, че добавките са точно това: добавки. Въпреки че те са добри, за да подпомогнат тялото, когато му липсват определени хранителни вещества, на първо място най-важното, за да набавите витамините, минералите и антиоксидантите, от които се нуждаете, е здравословната и питателна диета.

"Добавките никога няма да ви дадат това, което истинската храна ще ви даде", казва д-р Кара Бърнстейн, преподавател по хранене в Pritikin Longevity Center. "Те просто ви помагат. Не са предназначени да бъдат заместител на храната".

Все пак Бърнстейн признава, че понякога разчитането единствено на храната за оптимално здраве не е достатъчно и има моменти, когато добавките могат да бъдат благодат. А дефицитите стават още по-изразени с възрастта. "Ние сме машини, така че с напредване на възрастта нещата, които са работили добре, започват да не работят добре. Тогава може да се наложи да се обърнем повече към добавките."

Но не всички добавки са за всеки. Винаги трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете каквато и да е добавка, за да сте сигурни, че те няма да взаимодействат с лекарствата, които приемате, или да ви изложат на риск от други проблеми. 

Но кои са добавките, които е хубаво да приемате, за да се радвате на крепко здраве и дълголетие:

здраве

КАЛЦИЙ ЗА ЗДРАВИ КОСТИ

Калцият играе важна роля в съсирването на кръвта, помага на мускулите да се свиват и регулира нормалния сърдечен ритъм и нервните функции. Освен това изгражда и поддържа костите здрави. Когато не приемате достатъчно калций, тялото ви го взема назаем от костите. Ежедневният прием на калций ви помага да замените тази липса и да поддържате костите здрави. Когато достигнете 50-годишна възраст, дневната ви нужда от калций се повишава. Преди това 1200 милиграма на ден ще ви свършат работа, но когато достигнете границата от половин век, е време да увеличите до 1500 милиграма на ден. 

ВИТАМИН D ЗА ИМУНИТЕТ (И ЗДРАВИ КОСТИ)

Говорейки за здрави кости, тялото ви може да абсорбира калций само когато има наличие на достатъчно витамин D. Този витамин има противовъзпалителни, антиоксидантни и невропротективни свойства. Поддържа имунната система, функцията на мускулите и дейността на мозъчните клетки в пълна готовност. Телата ни не произвеждат витамин D, така че трябва да си ги набавяме от външни източници. Те включват храна, слънце или добавки. Преди 70-годишна възраст дневната нужда на човек е 600 IU, а след това стига до 800 IU. 

ПРОБИОТИЦИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЧЕРВАТА

Всички знаем, че здравата чревна флора ни гарантира добър имунитет и добро здраве. Това, което подпомага работата на червата са пробиотиците.
"Знаем, че ако всичко с червата ни е наред, то и всичко останало ще бъде наред - няма да има възпаления в тялото, мозъчна мъгла, загуба на тегло, липса на сън и депресия. Червата ни са свързани с почти всичко", категорична е Бърнстейн. 

Както при повечето хранителни вещества, най-добре е да получавате пробиотици чрез храните, които ядете. Можете да се заредите с тях чрез ферментирали храни като кисело мляко, кефир, комбуча, кисело зеле, кимчи и мисо. Но и добавката не е лоша идея. Ако все пак решите да се доверите на добавки, то търсете такива с над 50 милиарда CFU (образуващи колонии единици), което може да изглежда като огромно количество, но тялото усвоява едва 20% - 30% от това количество.

здраве

МАГНЕЗИЙ ЗА НАСТРОЕНИЕ

Магнезият е свързан с имунната функция, ензимните реакции и играе роля в намаляването на възпаленията в тялото. Освен това е ключов играч, ако искаме да се радваме на добро настроение. Ето защо ниските нива на магнезий могат да ни доведат до проблеми с психичното здраве. А това е особено валидно при възрастните хора, при които количеството магнезий спада с напредването на възрастта. "Хората с ниско съдържание на магнезий са склонни да имат по-висока депресия", казва Бърнстейн. Хронично ниските нива също могат да увеличат шансовете ви за високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и остеопороза.
Всеки над 30-годишна възраст трябва да получава 320-420 милиграма на ден.

МУЛТИВИТАМИНИ

Ежедневният прием на мултивитамини може да ви набави повечето полезни витамини и минерали, от които имаме нужда в момента. Дори да не вярвате, че това е панацея, поне няма да навредят. "Винаги казвам, че мултивитамините са нещо като застрахователна полица. Бих препоръчала общ мултивитамин на всяка възраст," казва Бърнстейн.
 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA