Решете проблемите със съня в горещите нощи

Даваме ви няколко трика, които веднага ще ви успокоят и накарат да затворите очи.

Ася Иванова
Ася Иванова 11 август 2023

Фотография: Pexels.com

Горещите нощи често причиняват сериозни затруднения със заспиването вечер и със съня като цяло.

Редовно се въртим е леглото, опитвайки се да се пренесем в обятията на Морфей, но това така и не се случва. А това води до системното недоспиване през лятото. Но как да го предотвратим?

Тук сме, за да ви дадем няколко насоки, които ще ви помогнат да избегнете проблемите със съня, за да сте свежи и енергични на следващия ден.

ВОДА

Не забравяйте да пиете вода през деня. Дехидратацията причинява главоболие или други болки в тялото, най-вече в края на деня, когато се приготвяте да лягате. Ако не обичате да пиете вода, то не забравяйте да намалите приема на кафе, защото то действа като диуретик и ви обезводнява. Билковите чайове са освежаващи и много приятни за пиене, особено ако добавите малко мед за подслаждане. А лимон или лайм ги прави разхлаждащи.

Инсомния

СТАВАЙТЕ РАНО

Станете по-рано, за да се възползвате от хладните сутрини. Ясно е, че не ни се работи или тренира, когато е твърде горещо. Затова оползотворете прохладните ранни часове сутрин с тренировката си за деня.

ЗАЛОЖЕТЕ НА ПАМУКА

Сменете чаршафите си с памучни, вместо сатенените или други непромокаеми материи. Ако се потите през нощта, памучните чаршафи са много по-удобни. Помислете и за възглавницата - с тези от пяна ще ви бъде още по-топло.

РАЗХЛАДЕТЕ СЕ

Един обикновен вентилатор е чудесно решение за раздвижване на въздуха, ако нямате климатик. Дори и въздухът да не е хладен, движението му ще ви накара да се почувствате по-добре през нощта. Разположете го така, че да не духа директно във вас.

Инсомния

ВЗЕМЕТЕ СИ СТУДЕН ДУШ

Вземете си студен душ преди лягане. Това ще ви помогне да се почувствате по-добре. Ако не се чувствате потни и лепнещи преди лягане, това ще ви помогне да заспите.

НЕ СТОЙТЕ ДО КЪСНО

Оставането будни до късно обърква тялото и циркадния му ритъм. Важно е да спазвате нормален режим на лягане и ставане, това ще ви помогне да спите пълноценно през нощта.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA