Ново изследване: мазнините проникват в мозъка и водят до депресия

Учените отдавна изучават корелацията между затлъстяването и депресията. На пръв поглед изглежда, че връзката между тези две явления е чисто психологическа, но някои изследвания показват наличието на биологичен механизъм. Например в миналото бе установено, че диетата с мазнини причинява депресивно поведение при мишките, което се връща към нормалното след прием на антибиотици, които променят чревната микробиота*.

Ново проучване, проведено в Шотландия, оставя настрана чревните бактерии и изучава неврологичните механизми за развитие на депресия, които могат да бъдат предизвикани от храни, богати на мазнини.

След като са установили при опити върху мишки, че и хранителното, и наследственото затлъстяване водят до депресивно поведение, учените са насочили вниманието си към това, което се случва в мозъка на животните.

В хода на проучването е било доказано, че характерните признаци на депресия са индуцирани в процеса на разрушаване на сигналния път сАМР/РКА в хипоталамуса. Установено било, че тези нарушения са причинени от натрупването на различни мастни киселини директно в тази област на мозъка.

Това е първото наблюдение върху прякото проникване на хранителни мастни киселини през кръвния поток и тяхното натрупване в мозъка.

Още преди време беше забелязано, че пациентите, страдащи от затлъстяване и депресия, реагират по-зле на антидепресантите, отколкото онези, които нямат излишни килограми. Специалисти от Университета в Глазгоу предлагат да се разработи ново поколение антидепресанти, което засяга точно този неврологичен механизъм и би помогнало на пациенти с тежка депресия и наднормено тегло.

„Ние често използваме мазни храни, за да се успокоим, защото тези храни изглеждат вкусно, но в дългосрочен план това влияе негативно на настроението ни”, казва Джордж Байли - ръководител на изследователския екип. „И естествено, когато се чувствате депресирани, вие се опитвате да повдигнете настроението си, като поглъщате повече мазни храни, което допълнително подсилва негативните емоции.”

Прилагайки математически метод за отсяване на грешните заключения, американски учени пък са стигнали до заключението, че има пряка причинно-следствена връзка между физическата активност и депресията: спортът ни предпазва от развитие на депресивни състояния.


* Микробиота е общото наименование на чревната микрофлора.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA