Как да престанем да „храним" стреса

Преодоляването на стреса е една от най-често срещаните и трудни задачи едновременно. Повечето хора не осъзнават, че всеки ден ги атакуват лошо настроение, неприятности, стрес. Дори след като човек идентифицира този проблем в себе си, той невинаги е в състояние да се отърве от него самостоятелно. Навикът да се преяжда от стрес или да се разпуска чрез приемане на храна, води до излишни килограми.

Съществуват 4 ключа, които ще ви помогнат да се отървете от навика да „храните” напрежението. Използвайте тези правила, вместо да поглъщате храна в неизмерими количества.

  1. Дайте си дума, че ще предприемете някакви действия, за да решите проблема, а не просто да се наливате с алкохол и да се тъпчете с храна.
  2. Преосмисляйте ситуациите и търсете в тях всички плюсове и минуси.
  3. Приемете създалата се ситуация като урок и си направете съответните заключения.
  4. Намерете наистина ефективен начин да се отпуснете, да облекчите стреса и да подобрите настроението си.

Как работят тези ключове?

Да предположим, че сте се карали с някого (колега, приятел или близък човек). Тази ситуация предизвика вълнение, стрес и като цяло ви разстройва. Съобразно ключовете, вашите действия след кавга трябва да са следните:

Вземете решение какво да направите, за да се измъкнете от ситуацията, и действайте вместо да посягате към храната - това е ключ № 1.

Направете кратка пауза и решете за себе си твърдо, че определено ще намерите изход от тази ситуация и поставете емоциите си на заден план. Емоциите пречат да видите ясно и цялостно нещата и често водят до погрешни решения.

Храната и алкохолът не могат да ви помогнат в решаването на проблема. Под въздействието на алкохола човек не контролира емоциите си и може да влоши още повече неприятната ситуация, а навикът постоянно да се яде при негативни емоции води до пристрастяване към храната с течение на времето.

Преосмислете ситуацията и намерете всички нейни плюсове и минуси - това е ключ № 2.

Във всяка ситуация винаги има плюсове и минуси, вашата задача е да ги намерите. Гледайте на кавгата като страничен наблюдател. Анализирайте диалога и поведението на двете страни. Разберете, че всичко вече се е случило, приемете инцидента и намерете няколко решения на проблема.

Приемете случилото се като урок и направете съответните заключения - това е ключ № 3.

Представете си ситуацията като ценен опит. Помислете на какво ви е научила. Какво научихте от този урок за бъдещето, за да избягвате подобни стресови ситуации? Имайки вече съответния опит, вие можете да предотвратите подобна ситуация в бъдеще.

Глупаво е да се подценява разрушителното въздействие на стреса върху тялото. Намерете ефективен начин да се отпуснете, да облекчите стреса и да повишите настроението си, вместо да поемате храна или алкохол - това е ключ № 4.

Негативните емоции не бива да се трупат и да се потискат, те трудно се контролират. Вие със сигурност все някога ще си ги изкарате на някого. Гневът и раздразнителността могат да се преодолеят чрез физическа активност под формата на упорита работа или някакъв спорт. За да избегнете допълнителни проблеми, излейте гнева и недоволството си чрез игра на баскетбол, футбол, волейбол, тенис. Ако имате възможност да вършите физическа работа, нацепете дърва, прекопайте градината.

Масажите, билковите вани, плуването в река или басейн, йогата, медитацията помагат да се отпуснете и да се успокоите. Добрата музика и четенето на книги също са не по-малко ефективни.

Опитайте горните предложения и изберете най-подходящото за вас.

Правете нещо, просто не допускайте стресът да абсорбира физическото и психическото ви здраве. Всяко решение, което вземате, ще бъде по-добро от неразрешената стресова ситуация, която ви изяжда отвътре. Вземете решение никога да не „храните” стреса и използвайте ефективните ключове за решаване на неприятни ситуации.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA