CICO: може ли математиката да ни помогне да отслабнем?

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 25 август 2019

В какво се състои тази диета?

Абревиатурата CICO се разшифрова като calories in, calories out - прием на калории и изгаряне на калории. Математиката е проста: изразходвате повече, отколкото сте поели. Благодарение на съвременните приложения и устройства, дори не е нужно да броите нищо, а само да следите цифрите.

Отслабването с тази формула изглежда логично. Но тази диета често се критикува и ето защо.

1. Обръщайте внимание на качеството на храната

Загубата на тегло не се случва просто поради изразходването на повече калории. Тялото превръща в енергия по-бързо въглехидратите, отколкото мазнините или протеините. Ето защо, когато консумирате мазнини и протеини, се чувствате по-заситени. А получаването например на обичайните 1500 калории дневно от прости въглехидрати не само ще ви остави гладни, но и няма да ви позволи да тренирате нормално. Тялото ще бъде заето с усвояването на захарта.

Именно затова има значение какво точно ядете.

2. Не можете да живеете само чрез забрани

Не е добре да се измъчвате от факта, че не можете да си позволите висококалоричен сладолед, ако не изгорите калориите от него след това. Това задължително ще доведе до срив в диетата.

3. Важно е да мислите за здравето си

Цифрите на кантара не са толкова важни, колкото вашето здраве. Ако ядете всичко наред или ядете често вредни храни, малко вероятно е тялото ви да е благодарно - и последствията могат да се проявят след години.

Ето защо диетата CICO може да е интересен, но не и много разумен избор.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA