Трите правила, които увеличават ефективността на всяка диета

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 27 ноември 2019

Много хора смятат, че успехът на диетата зависи от непоколебимата сила на волята ни и невероятната мотивация, но всъщност има доста впечатляващ списък от фактори, които пречат на нашите метаморфози (възраст, метаболизъм, генетика и др.). Ефективният начин да отслабнем е доста индивидуално нещо: за някого е достатъчно просто да се откаже от сладкишите, друг да спазва 16-часов глад, а трети - да добави протеини в диетата си. Учените от Медицинската школа към университета в Станфорд проведоха интересно проучване, чрез което формираха три универсални правила, за да увеличат максимално успеха на всяка диета.

В експеримента са участвали 609 души на възраст 18-50 години, броят на мъжете и жените е бил приблизително еднакъв. Изследователите са искали да проследят връзката между биологичните фактори и различните диети. Половината от участниците са били на кето диета повече от година - това е нисковъглехидратна диета с много мазнини и умерено количество протеини. Другата половина се е придържала към меню с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, като се е фокусирала върху протеиновите храни. Динамиката на експеримента се е наблюдавала от групата учени. Според резултатите, изследователите са формулирали три основни правила, които гарантират успеха на диетата на всеки човек:

Избирайте питателни храни

Диетата може да бъде „измамена" чрез добавяне на балансирана храна. Заложете на натуралните и качествени продукти: риба, зеленчуци, несладки плодове, растително масло. Например при кето диетата е по-полезно да ядете авокадо, отколкото сирене, защото в първия случай ще получите повече витамини.

Избягвайте продуктите от бяло брашно

Продуктите от бяло брашно ви отдалечават от желаната фигура. По-добре да заложите на пълнозърнест хляб, а палачинките и тестените изделия може да направите от бадемово брашно.

В основата на диетата са зеленчуците

Зеленчуците съдържат минимум калории и максимум витамини и минерали. Това ще ви помогне да запазите усещането за ситост за дълго време и да избегнете „сривовете" с вредните продукти.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA