Диетата Noom - може ли да ни помогне да отслабнем?

Това е новата мания в мобилните приложения за отслабване. Какво представлява изобщо?

Димитър Андонов
Димитър Андонов 08 януари 2020

Искате да свалите част от теглото си? Спокойно, не сте сами. Почти половината население на Съединените американски щати на възраст между 18 и 65 години има същото намерение. Много хора посещават фитнеса ежедневно, звездите разчитат на личен треньор, трети предпочитат домашната обстановка и простите упражнения, а други... ами, не отделят поглед от телефона си. Но не защото качват поредният #fittuesday пост в Instagram, а защото са открили перфектния план за сваляне на килограми. Такъв се оказва случаят с Noom - най-новото приложение, което има за задача да помогне в осъществяването на физическите ни цели.

Приложението, което към момента заявява, че има 50 милиона потребители, предлага персонализирана диета и достъп до "треньор по здраве". Добре е да подчертаем, че това не е квалифициран диетолог, а човек, който просто следи за правилното изпълнение на режима. Идеята зад създаването на приложението е базирана на мисленето ни и разбирането, че ако успеем да променим навиците в храненето си и не се отклоняваме от поставената цел, амбициите ще се превърнат в реалност. Това, което прави Noom различна от другите подобни платформи се оказва фактът, че специалистите в него не изключват строго от менюто ни нещата, които обичаме. Позволяват онова парче торта, което искаме силно, но въпреки това, контролират приема на храни и го класифицират според цветовете на светофарите. Ако се регистрирате, в графата с "прегрешенията", категоризирани под червения цвят, ще откриете пицата, сладките неща и фъстъченото масло. Жълтото дава повече свобода - пуешкото месо и бирата, а зелените храни, сред които ягоди, броколи и овесени ядки, са по-скоро задължителни.

Главната идея е, че ако контролираме приема си на храна, нещата може да потръгнат в позитивен аспект. Разбира се, няма как да потвърдим със сигурност, но се оказва, че 77% от анкетираните потребители на платформата са останали доволни от крайния резултат. Експертите посочват, че приложението не е подходящо за всеки и ако човек някога е страдал от хранителни разстройства, не е добре изобщо да обмисля варианта за диета. Факт е, че има безкрайно много варианти за сваляне на килограми, които и звездите препоръчват, но ние продължаваме да смятаме, че по-добър от здравословното хранене и редовните тренировки, към този момент няма.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA