Как да научим детето да си мие зъбите

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 24 април 2019

Веднага след като се появи първия зъб на детето, е време в банята да се настани малка специална паста.

Да научим детето да си мие зъбите всеки ден обаче никак не е лесно. Днес ще ви дадем няколко съвета как да улесните този процес при децата и родителите.

Вече навсякъде се продават детски четки и пасти за зъби без флуорид, но най-важното е да приучим детето да ги използва и да развием у него навика редовно да си мие зъбите, без да го насилваме или наказваме.

Ето няколко прости съвета:

  1. Опитайте да си миете зъбите заедно с вашето дете – децата  обичат да подражават на възрастните, а до 6-8-годишна възраст имитацията на действията на техните родители е особено интересна за тях.
  2. Поставете столче или друг подходящ предмет в банята, за да може детето да се вижда в огледалото.
  3. Ако детето вече е достатъчно голямо, важно е да му дадете възможност да избере само четката си за зъби и чашата за изплакване на устата - да използва това, което само е избрало, за детето ще бъде голямо удоволствие.
  4. Мъничетата обичат да им четат приказки преди лягане, правете това след хигиенните процедури.
  5. По време на игра, покажете на детето как миете зъбите на любимите му играчки - например на куклата, мечето, заека.
  6. Опитайте се да превърнете процеса на миене на зъбите в игра с детето - разбира се, при спазване на всички правила за техническа безопасност и наблюдавайки детето.
  7. Също така трябва да не забравяме, че е по-добре зъбите на детето да се мият със специални детски пасти, а родителите трябва да нанасят пастата върху четката, така че детето да не прекалява с количеството и да не навреди на себе си.

Добрите навици не се формират за един ден, така че родителите трябва да бъдат търпеливи. Като крайна мярка, ако все пак детето упорито отказва да си мие зъбите, за известно време можете да му напомняте колко е важна грижата за зъбите и да разказвате страшни истории за това какво би могло да бъде, ако детето не прави това. Психолозите твърдят, че ако родителят е упорит и не се отказва да приучи детето си към миене на зъбите поне 30 дни, след това ще бъде по-лесно.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA