Как да съчетаем бременността с работата

Огромен брой бъдещи майки не напускат работа до третото тримесечие, но любовта към бебето, което е напът, прави жената по-внимателна към собствените си чувства и по-предпазлива. Също така, много жени се опитват да не обръщат внимание на умората и продължават да изпълняват същата интензивна работа, както преди зачеването. В резултат на това всичко започва да омръзва и дразни, идеите не са одобрени от началника, ежедневната работа вече не е така привлекателна. Ето защо, по време на бременността силите и енергията е важно да се изразходват само за най-необходимите неща.

Бъдещата майка не трябва да разчита на някакви специални привилегии. Също така, не е необходимо да прехвърля личните си задължения към колегите си, да остава след работа или да безделничи, защото такова необичайно поведение може да предизвика недоволство от страна на екипа. Важно е обаче да се знае, че работната среда при бременните жени може малко да се промени, защото за жената в такъв период е трудно да запази предишния си начин на живот.

За бременната жена е строго забранено претоварването. Ако по време на работа бъдещата майка се уморява много, тогава трябва да се помисли за смяна на работата или да се проведе разговор с шефа за преминаване към работа на непълно работно време.

Важно е също да се избягва стресът. За да може една жена, износваща дете, да изпълнява задълженията си на работното място и същевременно да избегне негативите, е важно тя да е ангажирана с това, което я привлича. Бъдещата майка също трябва да помни, че пред компютъра може да стои не повече от 6 часа на ден. Ако работната среда принуждава жената да прекарва в една и съща позиция дълго време, то тя трябва системно да се откъсва от работа и да се разхожда из офиса. Правилното хранене също е от значение. Важно е бременната да не яде така наречения фаст фууд, а да обядва салата, леки меса, плодове, пълнозърнести храни, полезни за здравето и на бебето. Най-добре е обядът да бъде комплексен, т.е. да се състои от повече здравословни елементи.

В процеса на съвместяване на бременността и работата се препоръчва да се спазва режим на почивка и работа. Бременната жена трябва да ходи на разходка всеки ден и да спи поне 9 часа в денонощието. Важно е не само умственото, но и физическото отпускане, така че в почивните дни недовършената офисна работа трябва да остане на заден план, давайки път на семейния отдих и развлечения.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA