8 съвета за майките с малки деца по време на карантина

С малки деца в изолация? Мисията е напълно възможна, GRAZIA идва на помощ!

Димитър Андонов
Димитър Андонов 03 април 2020

Затворени сте с едно, две или повече деца вкъщи? Трябва ви стратегия. В противен случай, предстоят тежки дни за вас и другите около вас. Ето няколко идеи, които за момента работят вкъщи, при наличието на две хлапета – на 4 и 5 години:

1. Направете дневен режим, близък до този в детската градина. Рутината кара малките деца да се чувстват спокойни. Обясних на дъщеря ми и сина ми, че детската градина се мести вкъщи за известно време и учителките са ми дали точни указания какво да правим. Повярваха ми, не знам как.

kids

2. Напишете на лист стъпките от деня, като започнете още от ставането на детето. Сложете го на видно място - така ще бъде по-лесно за вас да следите режима, а и ще имате веществено доказателство пред децата, когато влезете в словесен спор дали сега е време да се учи стихотворение или да се гледа „Мадагаскар".

3. Запасете се с голямо разнообразие от учебни материали и занимания. За тази цел е най-адекватно да се допитате до учителките на децата ви – те знаят най-добре кои занимания са подходящи за тях в зависимост от нивото на трудност и възрастта им.

kid

4. Включете ги във вашите домакински занимания. Ще се изненадате колко интересно е това за тях, а и ги кара да се чувстват полезни. Оказа се, че моят 4-годишен син обича да готви, да мие пода и да си сортира чорапите. Готов е за женене!

5. Правете им видеосрещи с приятелите им. Всички много викат и никой никого не изслушва, но пък са щастливи.

kid

6. Обличайте им любимите им дрехи (важи и за вас!). Оставете ги сами да избират с какво да са облечени и ще ви бъдат благодарни. Също така ще можете да ги снимате и изпратите на другите си полупосърнали приятели и роднини, за да се развеселят.

7. Спортувайте заедно с тях. Специалистите твърдят, че за да изразходят енергията си, децата на тази възраст трябва да тичат по 2 часа на ден. Очевидно подобен маратон няма как да се уреди сега, но можете да ги включите във вашите спортни активности.

wine

8. Купете си по-големи чаши за вино. От тези, в които можеш да сипеш половин бутилка и пак да изглеждат полупразни, така е по-естетически издържано. Вечерта си запалете свещи и изгледайте филм, различен от „Прасето Пепа". Поръчайте си антицелулитни вендузи, серум против бръчки и тесен клин. Или гледайте в една точка, също помага. Последно, нещо, което важи не само за периода на карантината: прилагайте принципа на кислородната маска в самолетите – погрижете се за себе си първо, за да бъдете в кондиция да се грижите за децата си.

Текст: Мария Александрийска

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 3 НЕЩА, КОИТО РОДИТЕЛИТЕ НА УСПЕШНИТЕ ДЕЦА ПРАВЯТ ВИНАГИ

КАК ДА ВЪЗПИТАВАМЕ ДЕЦАТА СИ?

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA