8 съвета за майките с малки деца по време на карантина

С малки деца в изолация? Мисията е напълно възможна, GRAZIA идва на помощ!

Димитър Андонов
Димитър Андонов 03 април 2020

Затворени сте с едно, две или повече деца вкъщи? Трябва ви стратегия. В противен случай, предстоят тежки дни за вас и другите около вас. Ето няколко идеи, които за момента работят вкъщи, при наличието на две хлапета – на 4 и 5 години:

1. Направете дневен режим, близък до този в детската градина. Рутината кара малките деца да се чувстват спокойни. Обясних на дъщеря ми и сина ми, че детската градина се мести вкъщи за известно време и учителките са ми дали точни указания какво да правим. Повярваха ми, не знам как.

8 съвета за майките с малки деца по време на карантина

2. Напишете на лист стъпките от деня, като започнете още от ставането на детето. Сложете го на видно място - така ще бъде по-лесно за вас да следите режима, а и ще имате веществено доказателство пред децата, когато влезете в словесен спор дали сега е време да се учи стихотворение или да се гледа „Мадагаскар".

3. Запасете се с голямо разнообразие от учебни материали и занимания. За тази цел е най-адекватно да се допитате до учителките на децата ви – те знаят най-добре кои занимания са подходящи за тях в зависимост от нивото на трудност и възрастта им.

kid

4. Включете ги във вашите домакински занимания. Ще се изненадате колко интересно е това за тях, а и ги кара да се чувстват полезни. Оказа се, че моят 4-годишен син обича да готви, да мие пода и да си сортира чорапите. Готов е за женене!

5. Правете им видеосрещи с приятелите им. Всички много викат и никой никого не изслушва, но пък са щастливи.

kid

6. Обличайте им любимите им дрехи (важи и за вас!). Оставете ги сами да избират с какво да са облечени и ще ви бъдат благодарни. Също така ще можете да ги снимате и изпратите на другите си полупосърнали приятели и роднини, за да се развеселят.

7. Спортувайте заедно с тях. Специалистите твърдят, че за да изразходят енергията си, децата на тази възраст трябва да тичат по 2 часа на ден. Очевидно подобен маратон няма как да се уреди сега, но можете да ги включите във вашите спортни активности.

wine

8. Купете си по-големи чаши за вино. От тези, в които можеш да сипеш половин бутилка и пак да изглеждат полупразни, така е по-естетически издържано. Вечерта си запалете свещи и изгледайте филм, различен от „Прасето Пепа". Поръчайте си антицелулитни вендузи, серум против бръчки и тесен клин. Или гледайте в една точка, също помага. Последно, нещо, което важи не само за периода на карантината: прилагайте принципа на кислородната маска в самолетите – погрижете се за себе си първо, за да бъдете в кондиция да се грижите за децата си.

Текст: Мария Александрийска

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 3 НЕЩА, КОИТО РОДИТЕЛИТЕ НА УСПЕШНИТЕ ДЕЦА ПРАВЯТ ВИНАГИ

КАК ДА ВЪЗПИТАВАМЕ ДЕЦАТА СИ?

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA