"Такси за звездите" за първи път в самостоятелно илюстровано издание

Приказната история на Джани Родари оживява благодарение на издателство "Димидиум" и Теодора Югова.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 24 ноември 2021

Любимият на поколения деца писател Джани Родари отново е на българския пазар със своя разказ „Такси за звездите", но този път като самостоятелна илюстрована книга.

Това е първият проект на новото издателство „Димидиум", което обединява малък екип с любов към космоса, красивото и математиката. Името на издателството е вдъхновено от 51 Pegasi b – първата планета, открита извън Слънчевата система, която обикаля около звезда, подобна на нашето Слънце. „Димидиум" на латински означава „наполовина", което реферира към масата на планетата – тя е ½ от масата на Юпитер.

57

Разказът „Такси за звездите" е издаден за първи път като част от сборника „Разни приказки за игра", публикуван на български език през 1981 г. от издателство „Отечество". Той е и една от най-благодатните от визуална гледна точка истории на италианския писател. Свидетелство за това е екранизацията на разказа в Словакия през 2016 г. В книгата таксиметров шофьор и неговият чудат клиент оставят реалността зад себе си и поемат на приключение, изпълнено с вълнения, син шоколад, звезден прах и яйца. И за да се потопят читателите още повече в магията, могат да си изберат една от три различни развръзки.

Преводач от италиански е Бояна Петрова  – дъщерята на Валери Петров, който е личен приятел с италианския автор, както и един от малкото поети, получили разрешение от него да правят свободен превод на най-интересните му хрумки.

Историята оживява чрез вълшебните илюстрации на Теодора Югова, нарисувани с темперни бои през пролетта на 2020 г. Тогава талантливата художничка се опитва да избяга от локдаун реалността в България, избирайки вселената на Джани Родари. Илюстрациите, които тя прави към „Такси за звездите", са неин курсов проект за Националната художествена академия. Тя го споделя в Instagram, без да очаква че ще бъде видян и разпознат от бъдещото издателство като достоен първи опит в книгоиздаването.

Луксозното двуезично издание може да бъде намерено в книжарниците от тази седмица.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA