Как да подкрепим детския имунитет?

Знаем, че с настъпването на студеното време този въпрос задължително излиза на преден план.

10 септември 2022

На прага на есента все по-често си задаваме този и още куп въпроси, а отговорите идват от д-р Ели Чумпилева, педиатър и общопрактикуващ лекар в ДКЦ I "Света Климентина", Варна.

Д-р Чумпилева, бихте ли се представили накратко?

Казвам се Ели Чумпилева, общопрактикуващ лекар с дългогодишен стаж, специалност педиатрия. Практиката ми се намира в ДКЦ I "Света Климентина" във Варна.

cdvbn

Какви са най-честите съвети, които давате на родителите за подкрепа на детския имунитет?

Укрепването на имунната система на детето е от ключово значение за неговото здраве, особено през есенно-зимния период, както и при посещение на детски заведения (училище, детска градина, ясла).

Винаги съветвам родителите да обърнат внимание на здравословното хранене. В него трябва да присъстват пресни плодове и зеленчуци, месо, млечни продукти и риба, като приемът трябва да е съобразен с възрастта и потребностите на детето. Разбира се, препоръчвам занимания със спорт и игри, по възможност на открито. Невинаги чрез храненето обаче детето може да си набави всички нутриенти, необходими за правилното функциониране на органите и системите, както и такива, които са жизненоважни за растежа и развитието.

Затова аз винаги препоръчвам на родителите да включат прием на витамини и продукти, създадени съобразно потребностите на детския организъм. В своята практика съм се убедила, че продуктите на "Допелхерц" имат всички необходими качества, за да подпомогнат детския организъм по най-пълноценен и безопасен начин. Освен това са със страхотен вкус и децата ги приемат много позитивно.

rfty

Какви витамини е важно да съдържат продуктите в подкрепа на имунната система?

Мастноразтворимите витамини са от ключово значение за подрастващия детски организъм. Тук ще спомена витамин А, който има отношение към доброто зрение и здравето на кожата. Витамин D е наистина важен, тъй като спомага за калциевия метаболизъм, респективно - изграждане на кости и зъби. Той може да се синтезира в организма при престой на слънце.

През зимния период това е много трудно, затова е нужна допълнителна суплементация. Витамин Е също има отношение към доброто състояние на кожата и ендокринната система, а и има силно антиоксидантно действие.

От водоразтворимите, витамин С има силно изразени антиоксидантни свойства, като спомага организмът да стане по-устойчив към различни увреждащи фактори. Тези и всички други необходими витамини, минерали и микроелементи се съдържат в продуктовата линия на "Допелхерц" за деца.

Друг аспект от концепцията за подпомагане на имунната система на децата е поддържане на чревната флора в добро състояние. Освен за имунната система тя отговаря и за нормалното състояние на лигавицата на червата, предпазва от болестотворни микроорганизми, участва в смилателните функции, в синтеза на витамин В и има противовъзпалителен ефект.

Заради всичко това аз препоръчвам прием на "Допелхерц актив пробиотик желирани мечета за деца". Съдържащите се в него бактерии от видовете Lactobacillus и Bifidobacterium са важни за поддържане на оптималното състояние на чревната микрофлора, добро храносмилане и перисталтика. Освен това има добавени витамини от В-група в подкрепа на имунната система и правилен метаболизъм на клетките.

bnm

Какви са продуктите от тази категория, които най-често препоръчвате да приемат малките ви пациенти?

Често препоръчвам "Допелхерц актив Витамини от А–Я за деца", сиропна форма, създадена изцяло с оглед нуждите на детския организъм в периода на растеж и в подкрепа на имунната система. L-лизинът, който се съдържа в продукта, е незаменима аминокиселина, важна за изграждането на протеините в тялото.

В случаи на чревен дисбаланс и стомашно-чревно неразположение, при прием на антибиотик, умора и отпадналост, по време и преди боледуване, при намалени съпротивителни сили препоръчвам прием на "Допелхерц актив пробиотик желирани мечета за деца".

Няма как да пропусна и "Допелхерц актив Имуно за деца", обогатен с масло от черен кимион за естествена защита на организма на здрави и растящи деца. Маслото от черен кимион е в голяма концентрация и е вложено в малки, лесни за преглъщане капсули. Подпомага растежа, здравето на костите, зъбите, кожата, доброто зрение. Има данни за благотворното действие на маслото от черен кимион при атопични състояния.

dfgh

С какво продуктите "Допелхерц" спечелиха доверието ви?

В с воята практика съм установила по безспорен начин, че продуктите на "Допелхерц" са с високо немско качество, резултат от производство с традиции над 100 години и не на последно място – с висок профил на безопасност. Това са климатично неутрални продукти с грижа както за хората и тяхното здраве, така и за природата.

Продуктите на "Допелхерц" нямат странични ефекти и не съдържат генно модифицирани съставки. За мен е много важна и обратната връзка от пациентите, които са се доверили на моята препоръка и са използвали продуктите на "Допелхерц".

Майките обикновено споделят за много лесен прием, децата харесват вкуса и формата на продуктите. Доволни са от липсата на странични реакции, прецизирани съставки, а така също и от очакваните ефекти.

Освен всичко това ми разказват и колко доволни са от достъпните цени на продуктите, което за всяко домакинство е много важно перо.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA