Коледните приказки, които заслужават внимание

Коледната кампания на Академия за деца от глухата общност "Анди и Ая" продължава тази неделя, 18 декември.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 15 декември 2022

Фотография: Владимир Коцев

Хората казват, че по Коледа се случват чудеса. Чудесата обаче обикновено си имат форма, цвят и име. Тази година това са детските книжки на Академия за приключения "Анди и Ая", които ще бъдат представени на 18.12. (неделя), от 15:30 до 17:00 на Ниво +1 в Park Center Sofia.

Освен самите книжки, на място своята премиера ще получат и три видеоприказки, прочетени на жестов език, за да достигнат до повече хора, които имат нужда да ги видят и разберат.

Коледната кампания на Академия за деца от глухата общност "Анди и Ая" има за основна цел да осигури финансиране, което да продължи развитието на академията и специалистите, развивайки комуникативните умения, логическото мислене и креативността на децата в нея.

сьдфг

ПОВЕЧЕ ЗА КНИЖКИТЕ И КАУЗАТА, КОЯТО ПОДКРЕПЯТ

Книжките от поредицата "Приключенията на Анди и Ая" разказват истории за глухото момиченце Дара и нейните играчки жирафа Анди и куклата Ая, които оживяват и се впускат заедно с нея в редица приключения.

Първата излиза през лятото на 2018 г. - по-малко от година след създаването на академията, а през ноември 2018-а се появява и втората книжка - "Коледни истории". В нея са включени пет истории, посветени на Коледа, вдъхновени от идеи и разкази на деца от академията. И двете книги са преведени на английски език и се разпространяват в САЩ, Великобритания и Австралия от Amazon.

В края на 2020 г. излиза от печат и третата книжка, "Пиратски приключения за семейни забавления", която включва игри и загадки, страници за оцветяване и съобщения на таен код.

100% от средствата от всяка продадена книга се даряват за развитие на академията и нейните дейности.

дцфжгбхн

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЕТО

15:30 - 15:45 Представяне на Академия "Анди и Ая" от Дара Борисова, основател на академията и Красимира Жечева, водещ и глух лектор по жестов език

15:45 - 15:50 Прожектиране на видеоприказката "Да опитомиш стърчиклонка", вдъхновена от Моника Йотова и прочетена от Синди Скечелиева

15:50 - 16:05 Кратък урок по жестов език, който ще запознае гостите на събитието с азбуката и основни жестове като "Здравей, как си? Добре съм”

16:05 - 16:10 Прожектиране на видеоприказката "Коледа е тука, светлини блестят", вдъхновена и прочетена от Ивелин Жечев

00

16:10 - 16:20 Кратък урок по жестов език, който ще запознае гостите на събитието с жестове като "Какво правиш?", "Как да ти помогна" и др.

16:20 - 16:25 Прожектиране на видео-приказката "ОбъркВанция по време на ваканция", вдъхновена и прочетена от Данчо Жечев

16:25 - 16:35 Кратък урок по жестов език, който ще запознае гостите на събитието с празнични жестове като "Весела Коледа", "Честита Нова година" и др.

16:35 - 17:00 Посетителите ще имат възможност да разгледат книжките и да подкрепят дейността на Академия за деца от глухата общност "Анди и Ая".

Режисьор и сценограф: Жоро Пеев
Звукозапис и обработка: Денис Попстоев
Продуцент: Златина Ричева
Жестов превод: Данчо Жечев, Ивелин Жечев и Синди Скечелиева
Voice-over: Дара Борисова и Борис Бъндев

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA