Как да предпазим децата в горещините?

Не излизайте, когато слънцето е най-силно, давайте му много вода, плодове и зеленчуци.

Ася Иванова
Ася Иванова 31 юли 2023

Фотография: Pexels.com

Летните месеци са най-любимите на децата, когато по цял ден  могат да играят навън и да се забавляват безспир. Температурите в момента обаче могат да се окажат сериозен проблем за техния крехък организъм.

Експертите споделят, че летните горещини са най-опасни за малчуганите и за възрастните хора около 80 години заради риска от обезводняване поради обилното изпотяване. Затова и трябва да приемат много вода. Когато тя е недостатъчна, може да се стигне до прилошаване и припадане. Вече сме писали количеството вода, което е необходимо да приемаме по време на горещините. При децата и възрастните хора е малко по-различно. Те трябва да пият вода равномерно през деня, като количеството е 30 милилитра на килограм тегло плюс 1 литър.

децата през лятото

ПРЕТОПЛЕНО ЛИ Е ДЕТЕТО?

Високите температури обаче предразполагат и към претопляне. Но как да познаете дали това е валидно и за вашето дете? Обикновено в такива моменти се наблюдава усилена жажда, умора и кожата им често е студена и влажна. Ако е по-голямо, то може да се оплаче от болки в стомаха или краката. Когато състоянието стане сериозно и настъпи топлинен удар, тогава се наблюдава повишена температура, топла и зачервена кожа, учестен пулс, неспокойствие, гадене, главоболие и учестено дишане. 

КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИМ?

Ако се съмнявате за топлинен удар, звъннете на Бърза помощ или по най-бързия начин го заведете до близката болница. Междувременно се опитайте да понижите температурата, като се отправите към прохладно място. Съблечете напълно детето и го поствете да легне, като му вдигнете краката. Смело може да използвате и метода за сваляне на температура, когато е болно - с хладки душове. Вкарайте го в банята, като първоначално водата трябва да е по-топла и постепенно започвайте да намаляте температурата й. Това обаче трябва да става бавно, за да не се получи рязка смяна на температурата на тялото. В никакъв случай обаче не давайте температуропонижаващи лекарства, тъй като няма да имат ефект. И разбира се, не спирайте да му давате по малко вода.

децата през лятото

КАК ДА ГО ПРЕДПАЗИТЕ?

Претоплянето при децата може да настъпи много бързо, затова трябва да сте подготвени. Избягвайте часовете, когато слънцето е най-силно. Обличайте ги само с леки, памучни и широки дрехи, за да може тялото да диша и добавете ефирна шапка, която да предпази главичката. По време на дълго пътуване с кола, редовно му давайте вода и спирайте често за почивки на сянка. Не забравяйте да давате и много плодове и зеленчуци, които са наситени не само с много витамини и минерали, но и съдържанието им на вода е голямо.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA