По колко вода да пием в летните горещини?

Експерти ни дават индивидуална формула, по която да изчислим точното количество.

Ася Иванова
Ася Иванова 11 юли 2023

Фотография: Pexels.com

Всички знаем, че трябва да хидратираме тялото си непрекъснато. А с настъпването на летните горещи дни това е особено необходимо.

Но повечето от нас правят грешката да се разхлаждат с всякакви коктейли, фрешове и бира, но не и с вода. Защото не се сещат. Или пък не са свикнали да пият вода. А това е погрешно. Защото честата употребата на всякакви други напитки увеличава риска от нарушения на липидния метаболизъм, според проучване, публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация.

Но по колко вода трябва да пием в жегата? "Няма значение на колко години сте, от какви заболявания страдате и дали сте жадни. Трябва да пиете вода на всеки час. Само по този начин ще запазите здравето и красотата си", подчертава руският лекар Олег Перкушин.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАК ДА УСКОРИМ МЕТАБОЛИЗМА БЕЗ ДИЕТИ И СПОРТ

вода

Той отбелязва, че ако не приемаме достатъчно вода, може да се дехидратираме, а това може да доведе дори до смърт. За да сте сигурни, че приемате достатъчно вода, винаги носете със себе си бутилка вода и отпивайте от нея редовно. Aко ви е трудно, може да добавите резенчета лимон или краставица в нея. 

Ако се чудите колко точно трябва да приемате, то експертите подчертават, че идеалното количество е 30-40 мл течност на всеки ваш килограм. Това е напълно достатъчно за деня. Но ако спортувате и се движите много, тогава трябва да увеличите количеството вода.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA