Как да ускорим метаболизма без упражнения и диети

Заложете на студена вода, люто и фастинг. Какво още?

Ася Иванова
Ася Иванова 27 юни 2023

Фотография: Pexels.com

Ползите от спорта и здравословното хранене са неоспорими, но има редица други начини, които ще допринесат за увеличаване на метаболизма и неусетното махане на няколко килограма.

Разбира се, всички знаем, че 80% от добрата форма се дължат на храната и начина на приготвяне. Затова и днес решихме да ви споделим как да направите магията!

ВЗЕМЕТЕ СИ "СТОЯЩО" БЮРО

Или сложете лаптопа си на висока маса. Стоенето прави срещу седенето печели безспорно, но не е необходимо да работите цял ден прави, достатъчно е да стоите за час-два.

КОНТРАСТНИ ДУШОВЕ

Редуването на топла и студена вода под душа звучи леко неприятно, но контрастните душове ще успокоят кръвните телца по време на топлата фаза и ще ги активират по време на студената. Това оказва сериозно влияние върху кръвообращението, но оказва и релаксиращ ефект, помага за по-добър сън, което увеличава енергията ни на следващия ден и ускорява метаболизма.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: СУТРЕШНИТЕ НАВИЦИ, КОИТО ДА ОВЛАДЕЕМ ДО 30

метаболизъм

НАПРАВЕТЕ СИ ГРАФИК ЗА СПАНЕ

Да се наспивате и да го правите в едно и също време всяка нощ ще подобри значително метаболизма ви. Тялото е машина и се нуждае от ефикасна почивка.

ПРОБВАЙТЕ ФАСТИНГ

Това е режим на хранене, при който ядете в определен, кратък часови прозорец, а през останалото време - гладувате. Например между 10 и 18 часа, като преди това и след това не се храните с нищо. Този режим изглежда труден за спазване, но ползите за тялото са значителни, а килограмите се стопяват неусетно.

ЯЖТЕ ЛЮТО

Учените са свързали лютите чушки с редуцирането на наднорменото тегло и свързаните с него заболявания, защото увеличават разхода на енергия и окисляване на мазнините, като ускоряват метаболизма. Чушките кайен подобряват храносмилането, кръвообращението и увеличават нивата на енергия. Съдържат и високи нива на витамин C, A и есенциални минерали, което ги прави особено ценни за менюто ни.

ГОТВЕТЕ С КОКОСОВО МАСЛО

Кокосовото масло се състои от средноверижни мастни киселини, които са лесни за храносмилане, бързо се абсорбират от тялото, за да бъдат използвани като енергия, и не се складират като мазнини.

ДОБАВЯЙТЕ КАНЕЛА

Канелата е известна с ролята си в ускоряването на метаболизма. А страхотният аромат я прави отлична подправка дори за кафето, така че практически може да я поръсвате на всичко. Тя помага за стабилните нива на кръвната захар, както и за стомашни болки.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МИТОВЕТЕ В ХРАНЕНЕТО, КОИТО СЪСИПВАТ ЗДРАВЕТО НИ

метаболизъм

ВОДА СЛЕД СЪН

Водата кара тялото ви да премине от режим на сън в активен режим, а студеното ща накара водата да премине от вътрешните органи към периферните мускули. Това подобрява изпомпването и циркулирането на кръвта, което от своя страна ускорява метаболизма с 1-2%. Водата е най-важното нещо, от което се нуждаят телата ни. Немски изследователи пък са открили, че ако изпиваме по 8 чаши много студена вода, тялото изразходва много калории в опит да загрее водата до собствената си температура.

ЯЖТЕ ГРЕЙПФРУТ

Не само че е страхотен ускорител на метаболизма, но този плод е пълен свитамини С и А, за които ни е известно, че подобряват вида на кожата и редуцират тъмните кръгове под очите. Съдържа и ензим, който участва в горенето на мазнини.

ПИЙТЕ ЗЕЛЕН ЧАЙ

Научни изследвания показват, че катехините в зеления чай са отговорни за по-бързия метаболизъм и отслабването. Изпийте две чаши сутрин, така ще се възползвате от ефекта на катехините и кофеина. През деня опитайте да пиете студен зелен чай, за да се възползвате и от термогенния ефект от студената вода.

ДОБАВЕТЕ СЬОМГА В МЕНЮТО

Сьомгата е отличен източник на чист протеин и ускорител на метаболизма. Особено богата на омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от сърдечни заболявания, нередовния сърдечен ритъм и кръвното налягане. Омега-3 помагат и за по-добра концентрация и настроение.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA