Лошите навици, които всеки родител трябва да преодолее

И не, не става дума за алкохол, цигари и т.н.

Ася Иванова
Ася Иванова 13 май 2024

Фотография: Pexels.com

Названието "лоши навици" веднага ни навежда на мисълта за алкохол, цигари, разхайтен живот. В случая, когато става въпрос за отглеждане на децата, схващането за лоши навици придобива съвсем друг смисъл. Защото всеки ваш ход се отразява върху техните действия, включително и тези пороци, които се водят напълно невинни.

Манията към технологиите

Всяко семейство има своя собствена философия, когато става въпрос за деца и технологии, но почти всички бихме се съгласили, че да е вързан към някое устройство за 24 часа, седем дни в седмицата не е здравословен подход. Имайки това предвид, нека първо да се вгледаме в себе си. Ако проверявате смартфона си на всеки няколко минути, то ще ви бъде трудно да кажете на децата си, че не им е позволено да правят същото. Така че, дайте пример, за да може децата ви да го последват.

Добра самооценка

Независимо дали сте майка на момче или на момиче, от голямо значение за децата е да имат здравословен пример за добро самочувствие. Не показвайте омраза и недоволство относно вашите бръчки, тегло, тяло или нещо друго у вас. Експертите обясняват, че децата се влияят от нашия пример и попиват като гъба не само негативните, но и положителните ни емоции. Има много голяма вероятност един ден да започнат да мразят трапчинките си, дупето или коремчето си. Ако в момента се опитвате да отслабнете чрез диета и/или физически упражнения, поставете акцент върху здравословните храни, които можете заедно да консумирате и колко силни и енергични ще се почувствате след това.

Пропускате хранене

Всички жени се опитват едновременно да градят успешна кариера, да са добри майки и съпруги, да са добри любовници... и редовно се налага да балансират с по няколко неща неведнъж. Затрупани с толкова много ангажименти, често пропускате по някое и друго хранене или пък взимате нещо набързо. То обаче е нездравословно. Направете малко усилие и се опитайте да се храните редовно, за да изградите подобни навици и у децата си.

семейство, родители

Не клюкарствайте

Клюкарстването с приятелки не изчезва след гимназията. Въпреки че не можете да контролирате всичко, то се опитайте да не злословите за някой друг пред детето си. То ще реши, че това е нещо нормално и ще започне и то да говори с лошо за приятелчетата си.

Бързите скорости

Хей, Speed Racer, забави малко! Натискането на педала до ламарината и покачването на газта никога няма да е умна идея, а последното нещо, което искате да направите, е да поставите децата си в опасност. Дори и да стигнете благополучно до уреченото място, рискувате да бъдете спрени от полицията. Но определено нито едно от двете не е добър пример за децата ви.

Не проклиняйте

Да се изпуснете да изругаете, когато се подхлъзнете в банята или да напсувате шофьора, който ви засече, може да не ви се стори като голяма работа. Да, обаче това не е точно така. Няма по-впечатлителни същества като малките деца. Те попиват всичко, което казвате и дори да не го повторят веднага, то бъдете сигурни, че съвсем скоро ще чуете думите си, казани от самите тях.

Ставането сутрин

Ако сте от малкото родители, на които малките деца обичат да спят до късно и не ги будят в 8 часа, то знайте, че след време това трябва да се промени. Всички експерти са категорични, че начина, по който стартирате своя ден, показва какво ще бъде вашето бъдеще. Гледайте, както вие, така и вашите деца да ставате в нормален час, да не пропускате закуската и да се захващате със своите задачи. Бъдете активни и в никакъв случай не се оставяйте на мързела. Както знаем, всички богати и известни хора, които са постигнали успеха си със собствения си труд, залагат на здравословните навици сутрин. Вземете пример!

Внимавайте с телевизията

Много хора са пристрастени към гледането на телевизия. Често майките правят грешката да оставят децата си да гледат анимационни филмчета, за да могат на спокойствие да свършат някоя и друга работа. Да, обаче това е доста погрешно. Опитайте се да измисляте други занимания за детето си, а и вие спрете да гледате толкова много предавания. Започнете да четете, почистете гардероба си, погрижете се за себе си със спорт или с различни маски... Можете и да се отдадете на общи занимания с децата - рисувайте, играйте различни игри (не такива на компютъра!). Така ще възпитате у него самостоятелност, креативност.

Пазете се от слънцето

Най-хубаво прекараното време е с приятелски семейства и с децата в парка или в планината. Откритите игри обаче имат своите минуси - слънцето. Затова се въоръжете с лосиони с висока UV защита и редовно мажете вас и хлапетата си, за да не изгорите. От малки трябва да ги научите (особено момичетата), че слънчевите лъчи са колкото приятни, толкова и вредни.

Не лъжете

Бъдете честни: някога казвали ли сте на децата си, че отивате до мола и набързо да минете през лекарския кабинет по пътя? Или да кажем, че искат да отидат на гости на някой приятел, който не одобрявате и вие да измислите някоя причина да не ходи? За децата не е лесно да направят разликата между малката благородна лъжа и лъжата като цяло. При всички случаи те ще се почувстват излъгани от човека, на когото вярват най-много, а именно вас. Затова бъдете честни с тях и тогава с право можете да изисквате и те да не ви лъжат.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA