Доколко е важен режимът за едно дете?

Спазването на режим приучава към полезни навици, дисциплина, самостоятелност.

Ася Иванова
Ася Иванова 07 юни 2024

Фотография: Pexels.com

Докато някои родители стоят твърдо зад решението наследникът им да има дневен режим, то има и такива, които смятат, че по този начин ограничават свободното му развитие. Каква обаче е истината?

Още от ранна възраст е важно детето да има правилна организация на своето ежедневие. В противен случай може да постигнете различни проблеми в отглеждането му и във физическото и психическото му развитие. Малките деца нямат представа за времето и затова те не разпределят деня си по часове и минути. Мозъкът им обаче все още е в процес на активно развитие и когато нещата в ежедневието им се случват в определен ред, това ги кара да се чувстват по-сигурни и спокойни. Спазването на дневен режим ги научава с лекота да подреждат и организират живота си. За да растат спокойни и здрави, жизненоважните потребности на детето трябва да са удовлетворени. Те се нуждаят от достатъчен сън, питателна храна, игри и забавления, активно бодърстване. Това е в основата за организирането на денонощието. Необходимо е да се търси баланс между всички тези компоненти, а нуждите на детето са според неговата възраст. Спазването на режим приучава към полезни навици, дисциплина, самостоятелност, увереност и правилно разпределение на времето.

УЛЕСНЕНИЕ И ЗА РОДИТЕЛИТЕ

Режимът е улеснение и за самите родители. Ако научат детето да се храни, да спи и да се забавлява според установен график, те ще могат също да разпределят собственото си време. По този начин се намалява стресът и за вас самите. И колкото и да сте натоварени с работа и задачи, то бъдете сигурни, че една установена за малкия човек рутина ще ви помогне по-лесно да се справяте с милионите отговорности, които една жена носи на плещите си.

режим на детето

ДИСЦИПЛИНА

Традиционно много родители решават да наложат режим на своето дете още с първите дни след раждането. Създават му навици и животът му започва да се движи по точно установен ред. Малкият човек има определени часове за хранене и спане, а понякога дори и за ходене по голяма нужда. По този начин дисциплинират детето от малко и му създават рутина, която е полезна за всеки един член от фамилията. Така не се рискува то да изпадне в истерии и плач само защото се е преуморило или е гладно, ако не сте хванали точния момент за спане или храна. Когато детето е свикнало със своя режим, заедно с родителите си преминават с лекота през трудните часове от деня и дори съпротивата за лягане се стопява. Важно е да се уточни обаче, че това не трябва да се случва на всяка цена. Има моменти, в които може да позволите детето да пропусне обедния сън или пък да хапне нещо извън установения график. Ако това е изключение от правилото, няма да създаде проблем. По този начин детето ще се научи да бъде гъвкаво и да се справя с малките промени.

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ И ВИЕ

Включвайте се активно в режима на своето дете. Хранете се с него. Закусвайте и вечеряйте заедно. Нека то да помогне в слагането на масата или в отсервирането. Изградете ритуал за лягане, който ще помогне на детето да се успокои. Това е може би един от най-важните ритуали, който трябва да следвате още от раждането му. Една топла вана, хубав масаж и приказка ще направят малкия човек спокоен и готов за света на сънищата. По този начин ще го накарате да почувства колко е важен за вас и колко всъщност го обичате. И не забравяйте! Никога не е късно да започнете изграждането на режим у дома. Бъдете отговорни към графика и не се отказвайте от неговото следване, дори в някакъв момент детето да се опита да ви накара да го прекъснете. Помнете, че то има нужда от последователност и ограничения, за да се чувствате спокойни всички у дома.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA