Лана Дел Рей се продава за 1 долар

25 март 2019

Къде другаде, освен в най-актуалния новинарски канал – Instagram, би могла да сподели подобна новина меланхоличната принцеса на индипопа? В един ден тя публикува три кратки стихотворения и обяви, че скоро можем да очакваме първата й стихосбирка. Обявената цена от един долар звучи особено противоречиво най-вече, защото идва от жената, изпяла „парите са химна на успеха" и описваща любимия си „като мъж за милион долара". Но е факт – звездата обясни на шокираните си фенове, че стиховете й ще се продават за тази скромна сума, „защото мислите й са безценни". Макар и да сподели само три стихотворения под формата на хайку като тийзър в мрежата, почитателите й са в щастлива еуфория.

Наред със специфичния тембър, замечтаното излъчване и чувството, че ни пренася отвъд съвремието, голям принос в комерсиалния успех на Лана дел Рей имат и текстовете на нейните песни. Много от тях, сами по себе си, носят специфична литературна стойност и очакванията към новите творения са също толкова високи. Не се нагръбваме с отговорността да превеждаме заглавието на поетичната компилация: Violet Bent Backwards Over The Grass, но и без да сме специалисти, подозираме, че няма да изневери на темите, които винаги са я вълнували – славата, Америка, опиатите, дали животът имитира изкуството или обратното....

Инициативата самостоятелно да издаде непубликувана досега поезия е малка част от списъка с артистични авантюри, в които се впуска тази година любимката на меланхоличните търсещи души. Неотдавна излезе кампанията за парфюма Gucci Guilty, в чието рекламното видео Лана и Джаред Лето влизат в ролите на ексцентрична двойка. В допълнение на тяхното нестандартно партньорство Алесандро Микеле, творческият директор на бранда, изгражда един сюрреалистичен свят, излязъл сякаш от самото въображение на певицата. „Родена съм да живея бързо, да умра млада, да оставя красивото си тяло в лудницата на живота... Момичетата просто искат да се забавляват" – гласи една от любимите ми нейни песни – Driving in cars with boys. А по всичко изглежда, че в различните си творчески превъплъщения, най-тъжното момиче на американския поп най-накрая е открило как да се забавлява и да печели много от това.

Поетичната компилация ще носи заглавието Violet Bent Backwards Over The Grass

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA