Дело за двойно убийство решава съдбата на генетичната генеалогия

През 1987 г. телата на двама души - 21-годишният Джей Кук и неговата 17-годишна приятелка Таня Ван Кайленборг - бяха открити в окръг Снохомиш, щата Вашингтон. Младата канадска двойка отишла в Сиатъл, за да купи части за печката си и никога не се върнала. Въпреки щателните издирвания, детективите не успели да открият никакви улики за мистериозното им изчезване.

Пробивът се случва през месец май миналата година, когато три десетилетия след убийствата полицията обявява ареста на заподозрения. Оказва се, че това е местния жител Уилям Ърл Талбот II, който никога досега не се е появявал в базите данни на правоохранителните органи. Неговото залавяне е станало възможно  благодарение на генетичната генеалогия*.

Този нов метод в криминалистиката се състои сравняването на ДНК от местопрестъплението с базата данни от публични генеалогични сайтове. Намерените съвпадения позволяват да се идентифицират роднините на престъпника и евентуално да отведат раследващите до него. Така Талбот става втория човек, който е бил задържан с помощта на новата криминалистична техника. Първият е маниак от Калифорния, известен като „Убиецът от Златния щат”.

След първите два случая, техниката е използвана за търсене на заподозрени поне още 50 пъти. Въпреки страховете на защитниците на правата на човека, генетичната генеалогия става все по-популярна. В САЩ обаче все още няма закони, които да регулират този метод за залавяне на престъпници.

Прецедент

От решаващо значение за генетичната генеалогия ще бъде делото на Уилям Талбот, което започна тази седмица и вероятно ще продължи около месец. Решението на съда ще създаде прецедент, от който зависи дали новият метод ще продължи да се използва от полицията. Защитата на Талбот, който не признава своята вина, е готова яростно да се противопостави на научната основа на генетичната генеалогия.

Хората, които качват данните си в генетични бази данни, също така имат различно отношение към сътрудничеството си с полицията.

Например, когато стана известно, че сайтът GEDmatch е помогнал да се разкрие самоличността на „Убиеца от Златния щат”, много потребители написаха благодарствени писма и изразиха подкрепа към неговия основател. Когато базата данни промени правилата, за да включи клауза за подпомагане при разследването на случаи на убийства и изнасилвания, отговорът беше също положителен. Въпреки това, след като GEDmatch помогна на полицията да разследва случая Талбот, много потребители разкритикуваха сайта за нарушаване на собствените му правила.

Новите генетични методи помагат за разкриване на престъпления, които доскоро изглеждаха напълно неразрешими. Например в САЩ е разработена технология, която позволява да се различи ДНК на близнаци. Благодарение на нея ще бъде възможно не само да се установи бащинството в трудни случаи, но и да се разбере кой от близнаците е извършил престъпление и кой е невинен.


*Генетична генеалогия се нарича приложението на генетиката в традиционната генеалогия. Използва ДНК-тестове в комбинация с традиционни методи за генеалогични изследвания. Обикновено успехът на традиционните методи зависи изцяло от запазването и/или съхранението на историческите паметници. В случаите на непълнота и/или липса на такива на помощ идва генетичната генеалогия.

Всеки човек носи в себе си своеобразен "биологичен паспорт", който не може да бъде загубен – наследствената информация, кодирана в неговата ДНК. Тъй като наследствената информация се предава от родители на деца, изследването ѝ с методите на генетичната генеалогия позволява проверката на това дали двама души споделят общ прародител. Изследването на срещащата се само при мъжете Y-хромозома позволява проверката за общ прародител по мъжка линия, а на митохондриалната ДНК (мтДНК) – по женска линия.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA