Забранената целувка

Забранената целувка

Забранената целувка

Забранената целувка

Забранената целувка

Забранената целувка

Забранената целувка

Всички гости имаха възможността да се насладят на Persena Rose с био розов екстракт

Забранената целувка

Забранената целувка

Забранената целувка

Забранената целувка

Забранената целувка

Забранената целувка

Забранената целувка

Забранената целувка

Забранената целувка

Най-обсъжданата целувка на 2019 - тази на професионалния боксьор Кубрат Пулев върху репортерката без нито един публикуван репортаж Джени Равало, беше искрата, която подпали високотемпературната дискусия по време на второто издание на поредицата „Говори с EVA”.

Този път наш домакин беше хотел „Експо”, чиято конферентна зала се оказа арена на противоположни мнения и бурни реакции от страна на изпълнилата я публика.

В стила на стендъп комедията модераторът Драгомир Симеонов върна аудиторията във времената, когато важните за обществото целувки са били главно между мъже. Войводите в национално-освободителните войни се целуват помежду си. Ботев целува четниците си на слизане от кораба „Радецки”. След това обаче на сцената излизат жените. Кой кого и как целува, как се променят отношенията между половете, какво е сексуално посегателство и не навлизат ли юристите прекалено навътре в едни биологично основани отношения – по взривоопасната проблематика бяха поканени да говорят две умни и прекрасни дами и двама умни и прекрасни господа. Дамите, известни с бърз ум и остър език, бяха юристката и блогърка Елисавета Белобрадова, известна от сайта „Майко мила”, и сценаристката и журналистка Ваня Николова. Господата бяха докторът по философия, познавач на литературата и религиите Андрей Захариев и блогърът и създател на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще” Лазар Радков.

Колкото и да бяха различни позииците на дискутиращите, те се обединиха около няколко извода: макар и разгорещен на слизане от ринга и в състояние на адреналинов шок след  победата, Кубрат Пулев не е имал право да целува репортерката, най-малкото защото това е непозволено навлизане в личното пространство. „Когато жена се облече предизвикателно, това не е покана за нападение, а за разговор. Смятам, че целувката на Кубрат Пулев не беше нищо друго, освен секс. Неосъществен секс, но пък осъществено съдебно дело. От такива ситуации излизаш или щастлив, или с поука”, каза Елисавета Белобрадова. „Не” означава „не”, допълни тя.

„Сексът все повече става обект на правото. Не знам дали това е нормално. През 1968 година имахме сексуална революция. Сега говорим за сексуална контрареволюция. Не знам дали сега може да бъде сниман филм като "Фатално привличане" (в който героинята на Глен Клоуз тормози героя на Майкъл Дъглас, след като той се опитва да скъса с нея – б.р.), въпреки че и срещу него тогава скочи феминисткият комсомол в Америка”, каза Ваня Николова.

„Политическата коректност е точно такава контрареволюция. Това е връщане на консерватизма. Във викторианското общество жената е била поставена на пиедестал, тогава никой не е могъл да си представи, че може да я докосне. Мъж и жена са се срещали в присъствието на трети човек”, допълни Андрей Захариев.

А кога женското „не” означа „да”? И имаме ли право да се защитаваме с нож? Да, дори това се разискваше в залата, но въпреки че на моменти разговорът придобиваше драматизъм, от него излязохме, малко парадоксално, и щастливи – заради интелигентно  и с хумор поднесените мнения, и с поука. След края на дискусията имаше по чаша вино, много прегръдки и целувки – в рамките на позволеното, разбира се. А всички гости имаха възможността да се насладят на водата Persena Rose с био розов екстракт.

Всичко това се случи с подкрепата и участието в дискусията на British American Tobacco, А1, Domaine Boyar, RIU Pravets и Алка България.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA