Женските научни оскари „За жените в науката" ще бъдат връчени утре, 19 ноември

Церемонията ще бъде със специалното участие на вицепрезидента Илияна Йотова

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 18 ноември 2019

Три талантливи българки учени ще получат признание за своя огромен научен потенциал под формата на стипендия от 5000 евро този вторник. Имената на победителките по програмата „За жените в науката" за 2019 г. ще бъдат обявени на гала церемония на 19 ноември със специалното участие на г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на България.

Събитието ще се състои от 17:00 ч. в Софийски университет „Св. Климент Охридски". Университетът заедно с L’Oréal България и Националната комисия за ЮНЕСКО-България са партньори и съорганизатори за тази великолепна инициатива, целяща да окуражи младите жени в България са изберат професионално развитие именно в научната сфера.

Програмата за провежда за девета поредна година е България, като за тези девет години общият награден фонд, с който са били отличени българки учени, вече надхвърля 100 000 евро.

Инициативата „За жените в науката" на L'Oréal и ЮНЕСКО стартира през 1998 г. Това е уникална програма, създадена да отличава и насърчава жените учени по цял свят, които чрез работата си допринасят за развитието и прогреса на науката. В продължение на над 2 десетилетия L'Oréal и ЮНЕСКО усилено подкрепят утвърдени жени учени, насърчават повече млади жени да изберат научна кариера, оказват им помощ в изследователските им проекти и им отдават заслужено признание за отличните им постижения в област, в която жените са слабо представени – според данни на ЮНЕСКО едва 29% от учените в цял свят са жени.

От основаването си през 1998 г. „За жените в науката" е отличила над 3100 жени учени в 117 държави. Днес програмата се състои от Глобални награди „За жените в науката", Международна програма International Rising Talents и Национални и регионални стипендии.

Националното издание на програмата „За жените в науката" стартира в България през 2010 г. в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България. Стипендиите са предназначени за млади жени учени и имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера. От 2011 г. до 2013 г. програмата награждава по две жени учени в сферата на естествените науки със стипендии от по 5000 евро.

От 2014 г. поради големия интерес към конкурса организаторите предоставят още една стипендия и по този начин всяка година вече три българки учени получават средства, за да реализират своите научни проекти и амбиции да променят света.

За жените в науката

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA