Филм за Ара Маликян спечели награда Goya

"Благодаря на родителите му, че е толкова свободен и щастлив", казва режисьорката на лентата, която е и негова съпруга.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 29 януари 2020

Продукцията „Живот между струните", посветена на живота на популярния цигулар, спечели най-големия приз в испанското кино - награда Goya за най-добър документален филм. Лентата е дело на Наталия Морено – жената до Ара, испанска актриса и режисьор. Чаровната двойка беше аплодирана от хилядна аудитория на блясква церемония в Малага.

Преди време филмът бе удостоен и с испанския филмов приз Forque. Тогава камерите уловиха сълзи в очите на публиката, защото испанците обичат и много ценят своя цигулар. Не само заради необичайната му история, наподобяваща филм, но и защото вече 20 години той придава изключителна колоритност на испанската сцена.

874

40 години бащата на Ара събира и пази спомени и документи за семейната история. Сега с филма си Морено иска да каже на бащата, че неговият син е жив и е един от най-блестящите световни музиканти. На церемонията в Малага тя благодари на родителите на Ара, че са го възпитали толкова щастлив и свободен.

„Виждал съм много тъмни неща в живота около мен. И благодарение на музиката се доближих до светлината”, казва Ара

„Живот между струните” разказва за арменския геноцид, за миграцията на бежанците между Азия и Европа, за 8-годишния Ара във военен Бейрут, притежаващ само една цигулка. Лентата проследява житейския му път от бедните години на следване в Германия и Англия до световните сцени и моментите, в които той има собствен оркестър и е посрещан от милионни аудитории.

„Музиката в моето семейство е повече от музика. Тя е спасението. Тя е животът”, са първите думи на Маликян във филма. Скоро предстои да видим необичайния цигулар и в България – на 16 март в София, 17 март във Варна, 19 март – Пловдив.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA