Хоакин Финикс, Рене Зелуегър, Брад Пит и другите победители на наградите "Оскар"

Наградите на Академията бяха раздадени. Това са големите победители!

Димитър Андонов
Димитър Андонов 10 февруари 2020

На бляскава церемония в Лос Анджелис снощи за 92-ри път бяха раздадени най-престижните награди във филмовата индустрия. Призът за най-добър актьор в главна роля съвсем очаквано взе Хоакин Финикс, който впечатли всички с екранното си превъплъщение в "Жокера”. Финикс победи Джонатан Прайс („Двамата папи"), Адам Драйвър („Брачна истоиря"), Антонио Бандерас („Болка и величие") и Леонардо ди Каприо („Имало едно време в Холивуд").

Статуетката в женската категория получи една от другите любимки на Холивуд - Рене Зелуегър. Екранната Бриджит Джоунс спечели наградата, след като в края на миналата година завладя киносалоните с образа на Джуди Гарланд в лентата "Джуди”. Въпреки големите надежди, които феновете залагаха на Скарлет Йохансон, Сърша Ронан и Шарлийз Терон, победителят в тази категория не бе изненада за никого. 

65

Вечният секссимвол Брад Пит прибра вкъщи статуетката за най-добра поддържаща мъжка роля за участието си в последния филм на Тарантино "Имало едно време в Холивуд”. Това е първият „Оскар" за актьора, след като през 2014 г. той получи награда за „12 години робство" – лента, в която взима участие като продуцент. Сред другите номинирани в категорията бяха Том Ханкс ("Хубав ден в квартала”), Антъни Хопкинс ("Двамата папи”), както и Ал Пачино, и Джо Пеши („Ирландецът”).

Отличието за най-добра поддържаща женска роля бе предвидено за Лора Дърн ("Брачна история”). Въпреки двупосочното мнение на зрителите, филмовите критици признаха публично невероятното изпълнение на актрисата в продукцията на Netflix. Това е първият „Оскар" в нейната кариера.

56

За по-голямата част от широката аудитория голямата изненада на вечерта се оказа не изпълнението на Еминем, а победата на южнокорейската лента „Паразит", която грабна статуетката за най-добър филм и се превърна в първия чуждоезичен такъв, който печели най-голямата награда на вечерта. „Паразит" се оказа фаворит и в категориите за най-добър международен филм и най-добър оригинален сценарий. Режисьорът на лентата Бонг-Джуун-хоу изрази вълнението си от зашеметяващия успех, когато се качи на сцената, за да получи статуетката за най-добър режисьор.

Досегашният фаворит в наградния сезон „1917" е победител в категориите за визуални ефекти, кинематография и звуково миксиране. „Джоджо Заека" може и да не успя да донесе „Оскар" на Скарлет Йохансон, но все пак спечели приза за най-добър адаптиран сценарий.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA