Роклята на Натали Портман от Оскарите предизвика скандал в социалните мрежи

Решението на актрисата да се появи с рокля, върху която бяха избродирани имената на жени режисьори, не се оказа най-правилното решение.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 13 февруари 2020

След като Натали Портман се появи на червения килим на Оскарите с рокля, на която бяха избродирани имената на жени режисьорки, които не са получили номинация в съответната категория, тя предизвика широк обществен отзвук. Въпреки на пръв поглед добронамерената си идея, тя, разбира се, не остана без негативен коментар от страна на своя колежка. Актрисата Роуз Макгауън не се сдържа пред избора на Натали и публикува пост в социалните мрежи, с който заклейми идеята като фалшив активизъм: "Намирам типа активизъм на Портман за дълбоко обиден, особено за тези от нас, които всъщност вършат работата. Не пиша това от горчивина, а от отвращение. Натали, работила си с две жени режисьорки по време на дългата си кариера - една от тях беше ти. Имаш продуцентска компания, която е наела точно една жена за режисьор - ти", продължава Facebook постът, „A-listers" (🤮), можете да промените света, ако вземете позиция, вместо да бъдете проблем. Да, ти, Натали. Ти си проблемът. Проблемът е с фалшивата подкрепа на други жени. "

И ако смятате, че това е достатъчно, за да се приключи словесната война, Макгаун, която бе сред първите жертви на Харви Уайнстийн, не е на това мнение: „Откроявам те, защото ти си най-новата в дълга редица актриси, които изпълняват ролята на жена, която се грижи за другите жени. Актриси, които уж се застъпват за жени, но в действителност изобщо не правят много. Разбира се, жените по света ще продължават да купуват парфюмите, които промотираш, да гледат филмите, които правиш, но коя си ти?"

+

Натали, от своя страна, също не пропусна да отговори на нападките от своята колежка в социалните мрежи: "Съгласна съм с г-жа Макгауън, че не е точно да ме наричат ​​„смела", защото нося дреха с женски имена на нея. "Смелост" е термин, който по-силно свързвам с действия като тези на жените, които през последните седмици свидетелстват срещу Харви Уайнстийн", казва тя в изявлението си, „През последните няколко години има все повече възможности за жените, благодарение на колективните усилия на много хора, които променят системата. (...) Вярно е, че съм направила само няколко филма с жени. В дългата си кариера съм имала шанса да работя с режисьорки няколко пъти - снимала съм късометражни ленти, реклами и музикални видеоклипове с Мария Коен, Мира Наир, Ребека Злотовски, Анна Роуз Холмер, София Копола, Ширин Нешат, и с мен. За съжаление, непроизведените филми, които съм се опитвала да направя, са история."

„Жените са изправени пред огромни предизвикателства по време на създаването на филми. Няколко пъти съм помагала за наемането на жени, които след това са били принудени да напуснат, поради условията, пред които са изправени на работа. След като се направят, филмите, режисирани от жени, срещат трудности да влязат във фестивали, да получат дистрибуция и награди, заради гейткипърите на всякакво ниво. Искам да кажа, че опитах и ​​ще продължавам да опитвам. Въпреки че все още не съм успяла, се надявам, че навлизаме в един нов ден", завършва своя коментар Портман, която миналата година бе упрекната и от Джесика Симпсън заради своите погрешни активистки изказвания.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA