Марина Абрамович за това как да не се боим

По дефиниция експериментирането означава да отидете там, където досега не сте били, където вероятността за неуспех е голяма.

Люба Вангелова
Люба Вангелова 17 април 2020

„7 смърти на Мария Калас" е отменената опера на Марина Абрамович, чиято онлайн премиера трябваше да се състои на 11 април. Така или иначе всички произведения на Марина засягат темата за борбата със страха от болката и смъртта. В тези времена темата се поставя открито. В редица интервюта и в автобиографията си Абрамович говори за това.

 

Марина Абрамович

"Седем прости парчета", 2005 

 

За поставянето на тази опера Абрамович се подготвя около 25 години – самата тя се асоциира с Мария Калас. Дори в автобиографичната си книга „Да преминеш през стена" тя описва, че би искала да постави опера със заглавие „как да умра". В нея трябвало да фигурират трагичните епизоди от всички опери на Мария Калас, а сцените на смърт Абрамович е предвидила да бъдат реални случаи, като костюмите е трябвало да бъдат създадени от седем велики дизайнери. Идеята й не е реализирана.

 

Марина Абрамович „Да преминеш през стена. Автобиография"

„През първите три месеца карам всеки студент да седне на маса с хиляда листа пред себе си и кошче до масата. Всеки ден в продължение на няколко часа те трябва да записват идеите си, а всички, които не им харесват, да хвърлят в кошчето. Но то не се изхвърля. След три месеца събираме само идеите, които са изхвърлени. Дори не поглеждам идеите, които са им харесали. Защото кошчетата за боклук са пещери на съкровищата с онова, което се боите да направите."

 

Марина Абрамович

"Ритъм 10", 1973 - 1997 

 

Марина Абрамович „Да преминеш през стена. Автобиография"

 „Провалите са много важни – те означават много. След голям провал аз изпадам в депресия и се оттеглям в най-тъмната част в себе си, но скоро след това се връщам към живота, към нещо друго. Артистите, които каквото и да правят, са винаги успешни, провокират съмнение в мен – мисля, че такива артисти просто се възпроизвеждат и не рискуват.

Ако експериментираш, длъжен си да претърпиш поражение. По дефиниция експериментирането означава да отидете там, където досега не сте били, където вероятността за неуспех е голяма. Как може да знаете дали ще успеете? Да иаш смелостта да се изправиш срещу непознатото е много важно. Обичам да живея в пространството между, в пространството, където оставяш комфорта на дома си и се доверяваш напълно на случайността."

 

Марина Абрамович

Homage to Frida Kahlo, 2014

 

Интервю за The Guardian, 2014

„Разбрах много рано, че мога да уча нещо само чрез нещо друго, което не ми харесва. Ако правиш само това, което ти харесва, ти през цялото време правиш едно и също нещо. Винаги се влюбваш в грешния човек. Защото промяната няма откъде да дойде. Правенето на това, което ви харесва, е много просто. Но, всъщност, ако се страхувате от нещо, идете там. Погледнете страха в лицето. И ще станете по-добри."

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA