Мишел Обама: "Белите хора не ме виждат. Те дори не ме гледат"

Бившата първа дама на САЩ разкрива, че социалното ѝ положение никога не е спирало расизма спрямо нея.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 28 август 2020

Вероятно всички мислим, че по високите държавни структури не съществуват проблеми, които да обезпокояват цветнокожите хора, стоящи на тях. Е, очевидно дори мъжът ти да е президент на Съединените американски щати, това не е достатъчно, за да може другите хора около теб да спрат да проявяват расизъм. Мишел Обама знае това от първо лице и е готова да разкаже за "изтощителното" преживяване.

https://www.instagram.com/p/CD9MPFpgDwT/

В нов епизод от своя подкаст, разработен съвместно със Spotify, Обама разказва за това как се е опитала да купи сладолед за децата си след посещение на футболен мач. "Спряхме да вземем сладолед и бях казала на Тайните служби да се отдръпнат, защото се опитвахме да бъдем нормални. Имаше опашка и за пореден път, бивайки просто чернокожа жена, забелязах, че белите хора не ме виждат. Те дори не ме гледат. И така, аз стоя там с две малки черни момичета, още една черна възрастна жена, те са във футболни униформи, а бяла жена минава точно пред нас, за да поръча. Сякаш дори не ни видя."

Мишел се опитва да конфронтира жената, но "тя не се извини, не ме погледна в очите, не знаеше, че това съм аз." Обама разкрива, че това преживяване е било изключително изтощаващо и отвратително, имайки предвид, че живеем във време, в което би трябвало да сме оставили всички предразсъдъци зад гърба си.

https://www.instagram.com/p/B_fe8lGgfxE/

Оказва се обаче, че това далеч не е така. "Този инцидент в Central Park, който вбеси всички нас, не беше непознат", разкрива вдъхновяващата Мишел, която разказва още по-вдъхновяващи истории и в документалния си филм за Netflix"Бялата част от общността не разбира, че това да бъдеш цветна личност в тази нация, задължително върви с ежедневните проблеми. На нашите работни места, на опашките, където хората говорят зад гърба ни и навсякъде другаде, където дори не ни виждат."

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA