Хали Бери описва победата си на Оскарите като "най-голямото разочарование"

Бери влезе в историята като първата чернокожа жена, спечелила наградата за най-добра актриса през 2002 г.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 11 септември 2020

Победата на Хали Бери на церемонията по връчването на наградите Оскар през 2002 г. спокойно може да се определи като дефиниращ момент за съвременната филмова култура. Бери е първата чернокожа жена, която печели приза за най-добра актриса за изпълнението си в Monster’s Ball, но за съжаление е и последната.

"Мислех, че Синтия Ериво ще го направи миналата година", споделя Хали в ново интервю за Variety"Мислех, че Рут Нега също е изпълнила много добър удар. Смятам, че има жени, които я заслужават, но защо нещата се движат по този начин, нямам отговор."

https://www.instagram.com/p/CE7ynssF64a/

Въпреки зашеметяващото си лично постижение, поглеждайки назад, Бери описва преживяването като едно от "най-големите си разочарования".

"Сутринта след това си помислих, че аз съм била избрана да отворя тази врата. После се запитах - това беше ли важен момент или се оказа такъв само за мен? Исках да повярвам,че е по-голямо от мен. Чувствах се така, защото знаех, че други трябва да са били там преди мен, но те не бяха."

678

Оказва се, че историческата победа на актрисата, която скоро навърши 54 години, далеч не е проправило пътя ѝ към големите роли в Холивуд. "Това, че спечелих награда, не означава, че на следващия ден магически навсякъде имаше място за мен. Продължавам да търся начин, когато няма начин."

https://www.instagram.com/p/CAHH0hHDalb/

Въпреки че няма друга чернокожа жена, прибирала вкъщи престижната статуетка, Дженифър Хъдсън, Упи Голдбърг и Вайола Дейвис са получавали наградата за най-добра актриса в поддържаща роля.

Предполагаме, че промяната ще се случи скоро, имайки предвид, че Филмовата академия налага четири нови стандарта за многообразие, които целят да "насърчат равнопоставеното представяне на и извън екрана, отразяващо по-добре разнообразието на филмовата аудитория"

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA